Sve vesti Svet

AMERIKA ZATAŠKALA RATNI ZLOČIN U SIRIJI?! U JEDNOM VAZDUŠNOM NAPADU U SIRIJI 2019. GODINE UBIJENO NA DESETINE ŽENA I DECE – Njujork tajms

Po ko zna koji put američka demokratija ne može da prođe bez kolateralne štete.

Još jednom je američka vojska zataškala vazdušne napade u Siriji iz 2019. godine u kojima su poginula do 64 civila, među kojima su uglavnom žene i deca, što je mogući ratni zločin. Sve se to događalo tokom bitke protiv Islamske države, izvestio je u subotu Njujork tajms.

Dva uzastopna vazdušna udara u blizini grada Baguza naredila je poverljiva američka jedinica za specijalne operacije zadužena za kopnene operacije u Siriji, navodi se u izveštaju.

List navodi da je američka Centralna komanda, koja je nadgledala američke vazdušne operacije u Siriji, priznala po prvi put ove nedelje navedene vazdušne udare i rekla da su bili opravdani.

U saopštenju u subotu, Centralna komanda je ponovila izveštaj koji je dala novinama u kome se navodi da je u napadima ubijeno 80 ljudi, uključujući 16 boraca Islamske države i četiri civila. Vojska je saopštila da nije jasno da li su ostalih 60 ljudi bili civili, delom zato što su žene i deca mogli da budu borci.

U saopštenju od subote, 13.novembra, vojska je rekla da su udari bili “legitimna samoodbrana”, proporcionalni i da su “preduzeti odgovarajući koraci da se isključi prisustvo civila”.

“Gnušamo se gubitka nevinih života i preduzimamo sve moguće mere da ih sprečimo. U ovom slučaju, sami smo prijavili i istražili vazdušne udare prema sopstvenim dokazima i preuzimamo punu odgovornost za nenameran gubitak života”, saopštila je Centralna komanda.

Broj civila među 60 poginulih nije mogao da se utvrdi jer je na snimku događaja “primećeno više naoružanih žena i najmanje jedno naoružano dete”, navodi se, dodajući da su većina od 60 verovatno borci.

Centralna komanda je saopštila da su se udari dogodili dok su Sirijske demokratske snage (SDF) bile pod jakom vatrom i u opasnosti da budu savladane, dok su SDF prijavile da područje nema civila.

Generalni inspektor Ministarstva odbrane pokrenuo je istragu o incidentu od 18. marta 2019. godine, ali je u njegovom izveštaju na kraju „uklonjeno“ bilo kakvo pominjanje bombardovanja i detaljna, nezavisna istraga nikada nije sprovedena, navodi Tajms. List navodi da je njegov izveštaj zasnovan na poverljivim izveštajima i opisima poverljivih dokumenata, kao i na intervjuima sa direktno uključenim osobljem.

Advokat vazduhoplovstva koji je tada bio prisutan u operativnom centru verovao je da su napadi mogući ratni zločini, a kasnije je obavestio generalnog inspektora Ministarstva odbrane i Komitet za oružane snage Senata kada ništa nije preduzeto, navodi Tajms.

NultaTačka