Sve vesti Svet

AMERIKANCI JEDAN KORAK BLIŽE KA POKRETANJU SVOJE DIGITALNE VALUTE

AMERIČKE FEDERALNE REZEVE OTVARAJU DEBATU O DIGITALNOJ VALUTI CENTRALNE BANKE
Pisao Elena Vuk

Američke federalne rezerve(Fed) su preduzele svoj prvi korak ka ozbiljnijem ispitivanju izdavanja digitalne valute centralne banke, objavljujući u četvrtak izveštaj koji ispituje potencijalne troškove i koristi ideje i otvarajući vrata za komentare javnosti.

U dugo očekivanom izveštaju, Fed je izbegao da stane na stranu i postavio listu argumenata za i protiv digitalne valute i postavio pitanja koja će oblikovati debatu.

„Radujemo se druženju sa javnošću, izabranim predstavnicima i širokim spektrom zainteresovanih strana dok ispitujemo pozitivne i negativne strane digitalne valute centralne banke u Sjedinjenim Državama“, rekao je Džerom H. Pauel, predsednik Fed-a u saopštenju. G. Pauel je predvideo da će izveštaj biti objavljen u maju 2021. godine.

Centralne banke od Bahama do Švedske i Kine eksperimentišu sa ponudom digitalnih valuta, podstičući zabrinutost na Kapitol Hilu da bi Fed mogao zaostati za konkurencijom. Vrhunske inovacije u privatnom sektoru sugerišu da Fed, ključni finansijski regulator, treba da razume nove tehnologije privatnog digitalnog plaćanja.

TVORAC PLAYSTATION-a: METAVERZUM ĆE VRLO LAKO IZOLOVATI SVET OD STVARNOSTI

Digitalna maloprodajna valuta centralne banke bi, u osnovi, bila elektronska gotovina. Dok potrošači već koriste digitalni novac kada prevlače kreditnu karticu ili kupuju na mreži, taj novac zapravo podržava bankarski sektor. Verziju Fed-a bi podržala američka centralna banka, baš kao novčanicu američkog dolara.

S obzirom na dominantnu poziciju američke valute u globalnim finansijama, Fed je bio jasan da se kreće polako i pažljivo jer teži digitalnom dolaru. A zvaničnici su naglasili da neće ići napred bez odobrenja Kongresa.

„Federalne rezerve ne nameravaju da nastave sa izdavanjem CBDC bez jasne podrške izvršne vlasti i Kongresa, idealno u obliku posebnog zakona o ovlašćenju“, navodi se u izveštaju.

Istraživači iz centralne banke ukazali su na to kako digitalna valuta može ponuditi prednosti i povući rizike.

Takva valuta „mogla bi da obezbedi bezbednu, digitalnu opciju plaćanja za domaćinstva i preduzeća, jer sistem plaćanja nastavlja da se razvija, i može rezultirati bržim opcijama plaćanja između zemalja“, navodi se u saopštenju Fed-a koje prati dokument za diskusiju.

Međutim, list je takođe naveo da bi digitalna valuta centralne banke pokrenula pitanja politike, uključujući njen uticaj na finansijski sektor, cenu i dostupnost kredita, sigurnost i stabilnost finansijskog sistema i efikasnost monetarne politike.

Vodič za kriptovalute

Kriptovalute su od radoznalosti postale održive investicije, što ih čini gotovo nemogućim za ignorisanje. Ako imate problema sa terminologijom, dozvolite nam da vam pomognemo:

Bitcoin

Bitcoin je digitalni token koji se može elektronski poslati od jednog korisnika do drugog, bilo gde u svetu. Bitkoin je takođe naziv platne mreže na kojoj se čuva i premešta ovaj oblik digitalne valute.

Blockchain

Blokčejn je baza podataka koja se održava zajedno i koja pouzdano čuva digitalne informacije. Originalni blockchain je bila baza podataka u kojoj su bile uskladištene sve Bitcoin transakcije, ali kompanije i vlade koje nisu zasnovane na valuti takođe pokušavaju da koriste tehnologiju blockchain za skladištenje svojih podataka.

Coinbase

Prva velika kompanija za kriptovalute koja je objavila svoje akcije na američkoj berzi, Coinbase je platforma koja omogućava ljudima i kompanijama da kupuju i prodaju različite digitalne valute, uključujući Bitcoin, uz naknadu za transakcije.

Kripto finansije

Razvoj kriptovaluta iznedrio je paralelni univerzum alternativnih finansijskih usluga, poznatih kao decentralizovane finansije ili DeFi, omogućavajući kripto biznisima da se presele na tradicionalnu bankarsku teritoriju, uključujući pozajmljivanje i zaduživanje.

Činilo se da su i novine Fed-a zalupile vrata za nekoliko mogućnosti, uključujući ideju da bi digitalna valuta centralne banke mogla biti stvorena uz bankovne račune potrošača u Fed-u, nešto što su demokrate i zagovornici šire finansijske inkluzije ponekad predlagali.

Zakon iza Fed-a „ne ovlašćuje direktne račune Federalnih rezervi za pojedince, a takvi računi bi predstavljali značajno proširenje” uloge centralne banke, navodi list, sugerišući da bi takvim računima trebalo da upravljaju banke i drugi pružaoci usluga.

Komercijalne banke su, sa svoje strane, bile zabrinute da bi stvaranje digitalne valute centralne banke i računa Fed-a moglo oduzeti njihovu bazu depozita i promeniti njihov poslovni model. List verovatno ne obrađuje sve njihove brige, ali može da posluži za smirivanje zabrinutosti da bi potrošači mogli u potpunosti da preskoče tradicionalni bankarski sistem.

List Fed-a je istakao da bi potencijalna valuta banke mogla biti dizajnirana na način koji bi ublažio poremećaje u bankarskom sistemu.

„CBDC bi mogao da podstakne inovacije banaka i drugih aktera i bio bi sigurnija zamena za depozit od mnogih drugih proizvoda, uključujući stabilne koine i druge vrste nebankarskog novca“, navodi list. „Ovi oblici nebankarskog novca mogli bi da izazovu pomeranje depozita sa banaka čak i bez CBDC-a“

Fed traži javni komentar na više od 20 pitanja o digitalnim valutama centralne banke i prihvata odgovore u narednih 120 dana.

Nulta Tačka/FoxNews