Sve vesti Svet

TVORAC PLAYSTATION-a: METAVERZUM ĆE VRLO LAKO IZOLOVATI SVET OD STVARNOSTI

TVORAC PLAYSTATION-a: METAVERZUM ĆE VRLO LAKO IZOLOVATI SVET OD STVARNOSTI
Pisao Elena Vuk

PlayStation-ov “tata”, Ken Kutaragi je rekao da bi se tehnološki divovi trebali fokusirati na spajanje stvarnog i virtuelnog sveta i da je veoma lako da Metaverse izoluje svet od stvarnosti..

On je uputio posebnu kritiku na potrebu za “iritantnim” ekranima za pokrivala za glavu za prevoz potrošača između stvarnog sveta i sajber svetova.

Kutaragi, bivši izvršni direktor kompanije Sony koga se ponekad naziva ‘Tatom PlayStation-a’ nakon što je pokrenuo posao tehnološkog giganta sa video igricama 1993. godine, rekao je za Bloomberg u četvrtak da “ne vidi smisao” metaverzuma do njegove izolacije od stvarnog sveta.

“Biti u stvarnom svetu je veoma važno, ali metaverzum se odnosi na stvaranje kvazi-stvarnog u virtuelnom svetu, i ne vidim smisao u tome,” rekao je 71-godišnjak, koji sada vodi Ascent Robotics , startup sa veštačkom inteligencijom sa sedištem u Tokiju.

NEMAČKA VLADA ZAHTEVA OD BIG TECH-a UKIDANJE TELEGRAMA I DRUGIH SLOBODNIH APLIKACIJA

“Radije biste bili uglađeni avatar umesto sebe? To se u suštini ne razlikuje od web stranica anonimnih oglasnih tabli.”

Umesto toga, Kutaragi je rekao da je njegova “životna misija” spojiti dva carstva zajedno na način bez gadžeta sličan hologramima koji se vide u filmskoj franšizi Ratovi zvezda. Rekao je za Bloomberg da je Ascentov razvoj robota i senzora za prikupljanje vizualnih podataka iz stvarnog sveta usmeren ka ovom cilju.

Komentari dolaze u vrijeme kada su tehnološke kompanije poput Facebook-ove matične kompanije Meta, Microsoft-a, Apple-a, pa čak i Sony-jevog PlayStation-a u trci da iznesu potrebnu opremu za virtuelnu stvarnost kako bi savladale tržište u nastajanju. Veliki brendovi kao što su Nike i Adidas i trgovci na malo poput Walmarta takođe navodno istražuju puteve za virtuelnu trgovinu.

Ali Kutaragi je rekao da se “ne može složiti” s potrebom za “jednostavno dosadnim” gedžetsima, tvrdeći da bi vas one “izolovale od stvarnog sveta”. Osim što je koristio svoje robote za stvaranje “revolucije u e-trgovini”, rekao je za Bloomberg da se nada da će koristiti tehnologiju za rekreaciju mesta za sastanke u stvarnom svetu koja bi omogućila ljudima da se druže na daljinu.

Nulta Tačka/RT