Sve vesti Svet

AMERIKANCI U PROBLEMU: PORUČENO IM DA OBEZBEDE ZALIHE HRANE ZBOG INFLACIJE KOJA SLEDI (VIDEO)

Pisao Elena Vuk

Cena skoro svega naglo rastu. Indeks potrošačkih cena u SAD-u (Consumer Price Index -CPI) za septembar je premašio očekivanja sa mesečnim povećanjem od 0,4%. Peter Schiff, poznati američki broker i finansijski komentator se pojavio na Unfiltered sa Dan Bongino-om, kako bi pričao o inflaciji u Džo Bajdenovoj Americi.

Peter je rekao da bi se sada trebalo snabdeti jer stvari mogu jako brzo postati ružne.

Bongino je istakao da, iako plate rastu, one ne rastu tako brzo kao cene proizvoda. Plate su porasle za 4,6%, dok je inflacija porasla za 5,4%, prema vladinim podacima. Peter je rekao da je to tipičan trend.

“Cena rada nikada ne prati cenu stvari. ”

Peter je rekao da je pravi problem za vreme i nakon COVID-a, mnogi Amerikanci su ostali bez posla.

“Nažalost, nisu smanjili svoju potrošnju jer je vlada napravila grešku da je prihode koje su izgubili zamenila novim novcem koji su štampale Federalne rezerve. Dakle, pravili smo manje stvari za kupovinu, ali su svi imali više novca za kupovinu stvari, tako da su cene jednostavno postale balističke. I oni će nastaviti da idu gore.”

Bongino je istakao da bogati imaju račune i mehanizme zaštite kako bi se zaštitili od uticaja inflacije. Ali šta čini prosečna porodica srednje klase kako bi izbegla finansijsku apokalipsu inflacije koja se sprema?

Peter je rekao, pre svega, zapamtite da je inflacija porez.

“Dakle, kada Bidenova administracija kaže da ne oporezuju ljude koji zarađuju manje od 400.000 dolara, pogađaju ih ovim ogromnim porezom na inflaciju. ”

Pa, kako to izbeći?

Peter je rekao: “Sad se zalihe prave!”

“Kupujte stvari za koje mislite da će vam trebati za godinu dana, za dve godine. Kupite ih sada. Pogotovo stvari koje nisu kvarljive. Jer u budućnosti će stvari biti u još manjoj ponudi nego sada, ali će cene biti mnogo veće. Dakle, zašto čekati da cene porastu? Samo kupite stvari koje su vam potrebne sada dok su dostupne i mnogo jeftinije nego što će uskoro biti.”

Bongino je rekao da imamo mnogo istorijskih primera koji nam pokazuju da problem inflacije može vrlo brzo postati vrlo ružan ako se ne uhvatimo u rešavanje problema. Pogledajte samo šta se dogodilo u Vajmarskoj Republici(Nemački Rajh).

Peter je rekao da će to postati ružno.

“Mislim da ćemo požnjeti vihore vetrova koje smo sejali. I znate, morate se vratiti u sedamdesete da biste videli inflaciju blizu ove loše vriednosti. Problem je u tome što smo već došli do kraja sedamdesetih godina. Tek smo počeli. Dakle, gledaćemo ozbiljne godišnje stope inflacije u dvocifrenim brojevima. I zamislite koliko bi zvanične stope bile visoke da ih vlada tačno meri. Zato što ne pratimo cene koristeći isti CPI koji smo koristili 1970-ih. Ono što sada radimo zaista potcenjuje pravi stepen do kojeg cene rastu. I tako Amerikanci osećaju bol od inflacije u mnogo većoj meri nego što se to odražava u službenim brojkama.”

Nulta Tačka/ZeroHedge