Sve vesti Svet

MNOGI EKONOMISTI SU OVO PREDVIDELI! MMF PUSTIO UPOZORENJE! SLEDI INFLACIJA I POSLEDICE KOJE ONA NOSI!

MNOGI EKONOMISTI SU OVO PREDVIDELI! MMF PUSTIO UPOZORENJE! SLEDI INFLACIJA I POSLEDICE KOJE ONA NOSI!
Pisao Elena Vuk

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da bi dodatna fiskalna podrška u Sjedinjenim Državama mogla da poveća inflatorne pritiske i upozorio da bi rizik od trajnijeg rasta cena mogao da izazove ranije povećanje kamatnih stopa nego što se očekivalo.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Veće američke kamatne stope bi zauzvrat mogle da dovedu do naglog pooštravanja globalnih finansijskih uslova i značajnog odliva kapitala iz ekonomija u usponu i zemalja u razvoju, navela je direktorka MMF-a Kristalina Georgieva u blogu objavljenom uz izveštaj Fonda o zemljama G20.

Procena MMF-a o američkim inflatornim rizicima dolazi u vreme oštre kritike republikanskih poslanika zbog planova predsednika Džoa Bajdena o povećanju potrošnje za više hiljada milijardi dolara na infrastrukturu, na brigu o deci, studentske stipendije i na proširenje pokrivenosti kućne nege za starije i invalide, navodi Rojters.

MARIO ZNA OTKRIVA SVE O NOVOJ 5G SUPERLABORATORIJI KOJU POKREĆE GOOGLE! EVO ŠTA ONA DONOSI!

Georgieva je ocenila da bi ubrzani oporavak SAD-a od kovid pandemije, čiji će rast, kako se očekuje, dostići 7,0 posto u 2021. godini, doneo korist mnogim zemljama kroz povećanu trgovinu, ali da bi rastuća inflacija mogla da potraje duže od očekivanja.

MMF predviđa za ovu godinu globalni rast od 6,0 procenata.

I druge zemlje se suočavaju s rastom cena robe i hrane, koje su dostigle najviši nivo od 2014, što milione ljudi dovodi u rizik od nedostatka hrane, navodi MMF u izveštaju.
Fond smatra da su globalni ekonomski izgledi i dalje neizvesni imajući u vidu razvoj pandemije i napredak vakcinacije, kao i mogućnost da rast inflacije bude “uporniji” nego što se očekivalo.

Georgieva je ponovo pozvala na hitnu akciju zemlje G20 radi ubrzanja vakcinacije u visoko rizičnim nacijama, upozoravajući na “pogoršanje jaza u pogledu oporavka”, koji u alarmantno velikom broju zemalja zaostaje, dok se SAD, Kina, evrozona i nekolicina drugih brzo oporavljaju.

Brzo delovanje moglo bi da spasi više od pola miliona života samo u narednih šest meseci, dodala je ona.

MMF je pozvao zemlje da nastave sa vođenjem prilagodljive monetarne politike, pomno prateći pri tome inflatorne rizike i finansijsku stabilnost.

U zemljama, poput SAD-a, u kojima se oporavak ubrzava “neophodno” je da se izbegne preterano reagovanje na prolazna povećanja inflacije, poručila je Georgieva, a preneo Tanjug.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”