Sve vesti Svet

APOKALIPTIČNE SCENE POPLAVA U KANADI! BLOKIRAN NAFTOVOD, ŠTETE U MILIJARDAMA A PREMIJER KRIVI KLIMATSKE PROMENE! (VIDEO)

Kanadsku provinciju Britanska Kolumbija pogodile su nezapamćene poplave. Vankuver je odsečen od sveta i bez struje. Šteta trodnevnih poplava procenjuje se na više milijardi dolara.

Najmanje jedna osoba je poginula, ali se strahuje da je broj stradalih veći zbog klizišta. U Britanskoj Kolumbiji proglašeno je vanredno stanje zbog katastrofalnih poplava. Evakuisano je više od 18.000 ljudi. Snažna oluja i ogromna količina padavina potpuno su paralisale zapadnu kanadsku provinciju.

Premijer Džastin Trudo je u poseti Vašingtonu, odakle je obećao da će vlasti učiniti sve da saniraju katastrofu izazvanu klimatskim promenama.

„Angažovali smo više od 8.000 vojnika u Britanskoj Kolumbiji da pomognu evakuaciju ljudi kao i distribuciju hrane i lekova onima koji su zarobljeni u svojim domovima zbog klizišta. Još hiljade vojnika je u pripravnosti“, istakao je Trudo.

Spasilačke službe tragaju za desetinama nestalih u klizištima, pa se strahuje da je broj poginulih znatno veći.

„Izvukli smo se za dlaku, a sada se samo nadamo da ćemo spasiti bar neke kuće. Sve je potopljeno, u kontaktu smo sa komšijama, a vojska nam pomaže da preživimo ovu katastrofu“, rekao je jedan od meštana.

Blokiran je i naftovod „Trans Mauntin“, koji prenosi 300.000 barela nafte dnevno. Desetine hiljada domaćinstava i preduzeća je bez struje.

Pogođena područja dobiće milijardu dolara za početak obnove, saopštili su kanadski zvaničnici, preneo je RTS.

NultaTačka/Sputnik