Sve vesti Svet

Australija u panici- Kina potpisala sporazum sa Solomunskim ostrvima- prebacuje svoju vojsku

Australija u panici- Kina potpisala sporazum sa Solomunskim ostrvima- prebacuje svoju vojsku

Australijski premijer Skot Morison izjavio je u nedelju da bi kineska vojna baza na Solomonovim ostrvima bila neprihvatljiva “crvena linija”, ne dodajući kako bi Kanbera uzvratila. Morisonova vlada i Sjedinjene Države pokušavaju da odgovore na nedavno potpisan sigurnosni sporazum između ostrva i Pekinga, kojeg oni smatraju “agresivnim” potezom.

“Radeći zajedno s našim partnerima na Novom Zelandu i, naravno, u Sjedinjenim Državama, delim istu crvenu liniju koju Sjedinjene Države imaju kada su u pitanju ova pitanja”, rekao je Morison. “Nećemo imati kineske vojne pomorske baze u našem regionu, na našem pragu.”

Sićušni arhipelag koji se nalazi oko 2.000 km od severoistočne obale Australije, Solomonska Ostrva je postala međunarodna vest prošle nedelje kada su potpisala sigurnosni pakt sa Kinom. S obzirom na to da se ostrvska država potresla od nasilnih protesta prošle godine, sporazum – prema nacrtu sporazuma koji je procurio – obećava kinesku pomoć u “održavanju društvenog poretka” i omogućava kineskim ratnim brodovima da pristanu u njene luke.

Premijer Solomonskih ostrva Manasseh Sogavare insistira da je sporazum bio neophodan za jačanje sigurnosti i da je “vođen našim nacionalnim interesima”. On je prošle sedmice izjavio da sporazum ne dozvoljava Kini da postavi vojnu bazu na ostrvima, što je Peking takođe naglasio.

Međutim, Australija i njeni saveznici strahuju od drugačijeg. “Realnost je da se Kina promenila. Neverovatno agresivna Kina, je spremna na sve da bi se postigla cilj… to je realnost moderne Kine”, rekao je australijski ministar odbrane Peter Dutton za Sky News u nedelju. Peking do sada nije odgovorio na ove optužbe o korupciji.

U zajedničkoj izjavi, SAD, Japan, Australija i Novi Zeland rekli su da pakt predstavlja “ozbiljne rizike za slobodan i otvoreni Indo-Pacifik” , a Bela kuća je upozorila da “ako [Kina] preduzme korake za uspostavljanje de facto stalnog vojnog prisustva, .. Sjedinjene Države bi tada imale značajnu zabrinutost i reagovale bi u skladu s tim.”

Međutim, poput Morisona, priroda potencijalnog odgovora SAD-a nije naglašena.

NultaTačka/RT