Sve vesti Svet

Australijska akademija nauka poziva BIG TECH da cenzurše “dezinformacije” o KLIMATSKIH PROMENAMA

Australijska akademija nauka poziva BIG TECH da cenzurše "dezinformacije" o KLIMATSKIH PROMENAMA

U javnom podnesku tehnološkim gigantima u reviziji Australijskog kodeksa o dezinformacijama i dezinformacijama iz 2022. godine, Australijska akademija nauka i Australijska akademija tehnologije i inženjeringa pozvale su onlajn platforme da suzbiju „dezinformacije o klimatskim promenama“.

Akademije žele da se onlajn platforme bore protiv onoga što nazivaju „klimatskim poricanjem“ tako što „aktivno promovišu pouzdane, recenzirane i na odgovarajući način označene materijale iz pouzdanih izvora“.

U podnesku akademije se navodi da Kodeks prakse o  dezinformacijama „isključuje profesionalne vesti koje se objavljuju pod javno dostupnim uređivačkim kodeksom“. Dodaje se da isključenje „omogućava da procveta poricanje nauke o klimi i druge dezinformacije, bilo zbog nedostatka primene odredbe kodeksa o dezinformacijama ili zbog neuspeha dezinformacija novinskih kuća da zadovolje višu granicu da se smatraju dezinformacijama“.

U podnesku se Skaj njuz Australija ističe kao „ključni izvor globalnih klimatskih dezinformacija“, citirajući nedavni izveštaj iz Velike Britanije pod naslovom „Odbij, obmani, odloži“.

Predsednik PK Austrije: Kriza je gora nego za vreme pandemije, EU koristila pola mozga kada je uvodila sankcije Rusiji

List navodi da su „najviše uticajni politički desničari“ deo „intelektualne mračne mreže“. Imenuje istaknuto osoblje Sky News Australia, uključujući Ritu Panahi, kao i druge skeptike iz Evrope, Velike Britanije i Severne Amerike.

„Iako klimatska pitanja nisu deo njihove glavne strategije sadržaja [konzervativni stručnjaci], oni se ipak bave čestim kritikama ekoloških politika svojih vlada, napadaju ili ismevaju istaknute klimatske aktiviste, ili koriste narative navedene u prethodnom delu ovog izveštaja, “, piše u listu.

Dokument Toxic Ten napada onlajn platforme jer nisu cenzurisale poricanje klimatskih promena i uzimale su novac od organizacija koje profitiraju od fosilnih goriva.

„To je najveća kriza sa kojom se naša vrsta ikada suočila… Pozivamo Fejsbuk i Gugl da prestanu da promovišu i finansiraju poricanje klimatskih promena, počnu da to označavaju kao dezinformacije i prestanu da daju prednosti svoje ogromne platforme lažima i dezinformacijama. Sve dok Facebook i Gugl posluju sa poricateljima klimatskih promena, oni ne mogu tvrditi da su „zeleni“. Oni to duguju nama i planeti koju svi delimo.

Akademije su takođe pozvale onlajn platforme da suzbiju dezinformacije o zdravlju, iako su zdravstveni stručnjaci nastavili da menjaju svoje mišljenje o tome šta su zapravo „dezinformacije“, posebno informacije u vezi sa COVID-om 19.

NultaTačka/ReclaimTheNet