Sve vesti Svet

Australijska zeleno levičarska partija zatražila da se ocepi od Velike Britanije par sati nakon smrti kraljice Elizabete

Australijska zeleno levičarska partija zatražila da se ocepi od Velike Britanije par sati nakon smrti kraljice Elizabete

Članovi levičarske australijske stranke Zeleni pozvali su zemlju da „krene napred“ i prihvati da postane republika – da bi prekinuli veze Australije sa krunom – samo nekoliko sati nakon vesti o smrti kraljice Elizabete Druge.

Lider Zelenih Adam Bandt napisao je na Tviteru: „Počivaj u miru kraljice Elizabeta II. Naše misli su sa njenom porodicom i svima koji su je voleli”.

„Sada Australija mora da ide napred. Potreban nam je sporazum sa prvim narodima i treba da postanemo republika”.

Nejasno je šta bi „Sporazum sa prvim nacijama“ podrazumevao.

Poslanik iz redova Zelenih Dejvid Šubridž napisao je opširnije saopštenje na Fejsbuku rekavši da je smrt monarha tragedija koja „odjekuje daleko od tuge jedne porodice“.

Ali on je takođe rekao da je njena smrt označila „poslednji odjek eksploatatorskog imperijalizma, koji je izazvao i još uvek izaziva tugu za milione širom sveta“.

„Tranzicija moći koju posmatramo, kroz nečije genetsko nasleđe, je više nego čudna i ozbiljno deplasirana u demokratiji 2022. godine“, rekao je on.

„Ovo je trenutak kada treba da krenemo ka Ugovoru i Republici. Dva poziva za suverenitet koji su duboko povezani”.

Lider domorodaca Voren Mandin kritikovao je levičarske političke ličnosti i komentatore zbog propagiranja narativa o kolonijalizmu.

Kralj Čarls dobija mamine milione… bez plaćanja poreza!

„Uspeli smo da proizvedemo [autohtone] hirurge, lekare, advokate, računovođe, akademike i inženjere. I školovanje Aboridžina i sve to, i takođe smo veoma fokusirani na poboljšanje životnog veka i ekonomskog prosperiteta za Aboridžine“, rekao je ranije za The Epoch Times.

„Kada imate negativne stvari sve vreme, dobijate ovu žrtvu. I to je ono što mnoge ove stvari rade, i moramo se odmaknuti od toga.”

Monarhisti pozdravljaju uticaj pokojne kraljice

U međuvremenu, Australijanci za ustavnu monarhiju rekli su da je to bio trenutak „velike tuge“ za narod Komonvelta.

„Ona je postavila temu svoje duge vladavine u svom obraćanju Komonveltu koji je emitovan iz Južne Afrike na njenu 21. godinu vladavine kada je izjavila da će ceo svoj život, bio on dug ili kratak, posvetiti službi velike carske porodice kojoj svi pripadamo“, napisao je ACM na Fejsbuku.

Kolege pristalice zadržavanja krune kao šefa australijske države, Australijske monarhističke lige, rekli su da je kraljičina smrt označila kraj druge elizabetanske ere i „najavljuje novo poglavlje u svetskoj istoriji“.

„Australijci se mogu utešiti saznanjem da će njihov novi kralj nedvosmisleno nastaviti dugogodišnju tradiciju, poslušnu službu i vitalnu ustavnu ulogu koja je oličenje naše pokojne kraljice“.

Kampanja za republiku je stalni pokušaj da se politički sistem Australije promeni od ustavne monarhije, gde je šef države član britanske kraljevske porodice, do republike u kojoj je šef države predsednik.

Poslednji referendum o tom pitanju 1999. godine nije dobio dovoljnu podršku, sa 45,13 odsto glasača za i 54,87 odsto protiv. Jedna od kritika je bila da je predstavljen republički model u kojem predsednika biraju članovi parlamenta, a ne šira javnost.

Aktuelni australijski premijer Entoni Albanez obećao je da će ponovo razmotriti to pitanje.

Nulta Tačka/ZeroHedge