Sve vesti Svet

AUSTRIJSKO FAŠISTIČKI SINDROM! SLOVAČKA ODOBRILA ZATVARANJE I VAKCINISANIH I NEVAKCINISANIH NA DVE NEDELJE!

BRATISLAVA, Slovačka (AP) — Slovačka vlada je u sredu odobrila dvonedeljno nacionalno zatvaranje usred rekordnog porasta broja infekcija koronavirusom.

Premijer Eduard Heger rekao je da će mere koje stupaju na snagu u petak biti usmerene na sve, i nevakcinisane i vakcinisane.

Parastolnej tenistke Kánovej zagratuloval k medaile samotný premiér: Slová plné vďaky | Nový Čas

Kada zaključavanje stupi na snagu, ljudi mogu napustiti svoje domove samo iz određenih razloga. To uključuje kupovinu osnovnih roba, putovanje na posao i školu ili da se vakcinišete.

Nevakcinisani će morati da se testiraju da bi došli na posao ako se nisu oporavili od COVID-19.

Takođe, do 1.000 pripadnika službe dnevno će pomagati zdravstvenom sektoru koji se bori sa pandemijom.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je u sredu da je dnevni broj zaraženih prvi put premašio 10.000, a da je u utorak bilo 10.315 pozitivnih. To je preko 1.000 više od prethodnog rekorda zabeleženog u petak.

Sa 13.080 infekcija u poslednjih sedam dana na milion ljudi, nacija od 5,5 miliona se suočava sa najgorim porastom broja slučajeva na svetu, prema podacima Our World In Data.

„Gubimo bitku protiv COVID-a“, rekla je predsednica Zuzana Caputova u utorak.

Slovačka je u ponedeljak uvela nova ograničenja za nevakcinisane, kojima je zabranjen pristup svim nebitnim prodavnicama i tržnim centrima. Takođe im nije dozvoljeno da prisustvuju javnim događajima ili skupovima. Takođe će morati da se testiraju dva puta nedeljno da bi otišli na posao, ali vlada tek treba da odredi datum za to.

Sa 3.200 hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19, što je znatno iznad nivoa od 3.000 kreveta koji se smatra kritičnim od strane slovačkog ministarstva zdravlja, zemlja bi mogla biti primorana da potraži pomoć od drugih evropskih zemalja.

Ministarstvo je saopštilo da skoro 83 odsto pacijenata nije u potpunosti vakcinisano.

Stopa vakcinacije u Slovačkoj sa 45,7 odsto jedna je od najnižih u EU.

Sveukupno, Slovačka je registrovala 631.738 slučajeva virusa sa 14.056 smrtnih slučajeva.

Nulta Tačka/Kenosha News

O uredniku

Milena Stojakovic