Sve vesti Svet

Bajden tvrdi da će AMERIČKA VOJSKA braniti tajvan ukoliko dođe do KINESKE INVAZIJE

Bajden tvrdi da će AMERIČKA VOJSKA braniti tajvan ukoliko dođe do KINESKE INVAZIJE

Predsednik Džo Bajden rekao je da je Vašington spreman da upotrebi vojnu silu da odbrani Tajvan od Pekinga, ako je potrebno, istovremeno insistirajući da se SAD i dalje pridržavaju politike Jedne Kine i da „ne ohrabruju“ nezavisnost ostrva.

Tokom intervjua za CBS NeWs ‘60 minuta’ emitovanog u nedelju uveče, Bajden je upitan da li će se SAD direktno uključiti u “odbranu ostrva” u potencijalnom sukobu između Pekinga i Tajvana, uključujući i upotrebu vojne sile.

„Da, ako je u stvari došlo do napada bez presedana“, odgovorio je Bajden, pre nego što je emiter prekinuo da razjasni kontroverznu izjavu. Zvaničnik Bele kuće je očigledno objasnio CBS-u, pre nego što je intervju emitovan, da se američka politika „nije promenila“ i da zvanično SAD i dalje neće ni potvrditi ni poreći da li će američke snage braniti Tajvan.

„Dakle, za razliku od Ukrajine, da budemo jasni, gospodine, američke snage, američki muškarci i žene bi branili Tajvan u slučaju kineske invazije?“ ponovo je upitao anketar Skot Peli.

Ovo će pomoći MNOGIMA- Otkriven način kako da večno budete SLOBODNI

„Da“, ponovio je Bajden.

Američki lider je, međutim, takođe rekao da Vašington poštuje politiku Jedne Kine, kojom priznaje da celokupnom kineskom teritorijom, uključujući Tajvan, upravlja Peking. „Slažemo se sa onim što smo davno potpisali. I da postoji politika jedne Kine, a Tajvan donosi sopstvene sudove o svojoj nezavisnosti.

Bajden je ranije dao sličnu izjavu u maju, nazvavši to američkom „posvećenošću“ zaštiti Tajvana. U to vreme, usred negodovanja iz Pekinga, Bela kuća je takođe bila prinuđena da „razjasni” reči američkog lidera, rekavši da to ne predstavlja nikakve promene u politici Vašingtona prema Tajvanu ili Kini.

NultaTačka