Sve vesti Svet

BAJDEN: USKORO ŠALJEMO VOJSKU U ISTOČNU EVROPU

BAJDEN: USKORO ŠALJEMO VOJSKU U ISTOČNU EVROPU

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će premestiti američke vojnike u zemlje istočne Evrope i NATO „u bliskoj budućnosti“.

„Poslaću američku vojsku u Istočnu Evropu u zemlje NATO-a u skorijoj budućnosti. To neće biti veća količina vojske“, saopštila je Bela kuća reči Bajdena, prenosi Rojters.

Agencija podseća i da je Pentagon stavio oko 8.500 vojnika u pripravnost za moguće raspoređivanje u Evropi zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Što se tiče sankcija koje Amerika priprema u slučaju eventualnog napada na Ukrajinu, prema rečima zvaničnika Bele kuće Pitera Herela, one će biti usredsređene na određene ruske industrijske i tehnološke sektore kako bi se oslabio industrijski potencijal Rusije.

KAMIONDŽIJE ŠIROM PLANETE UJEDINJUJU SE U KONVOJIMA PROTIV MEDICINSKE TIRANIJE

„Cilj je da se oslabi industrijski potencijal Rusije i neće biti usmerene protiv običnih ruskih građana“, istakao je.

Haerl je rekao i da je cilj sankcija da se isprovocira odliv kapitala, inflacija, kao i da se onemogući da ruska Centralna banka pruža finansijsku pomoć drugim bankama kako bi „Putin već prvog dana osetio troškove“.

Rojters, pozivajući se na druge zvanične izvore iz Bele kuće, navodi i da bi te ograničavajuće mere mogle da obuhvate oblasti kao što su avijacija, pomorstvo, razvoj veštačke inteligencije i robotizacije, kvantnu mehaniku i odbrambenu industriju

Rusija će biti u prilici da se objasni na sednici SB UN

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o situaciji oko Ukrajine biće prilika za Rusiju da objasni šta želi, rekao je neimenovani zvaničnik američke administracije, prenosi Rojters.

OVO SE NE PROPUŠTA! KAKAV INTERVJU! POSLE OVOGA MOŽETE DA SE ZAPOSLITE

„Iako mislim da će možda biti nekih dezinformacija, biće to i jasna prilika da Rusija kaže Savetu bezbednosti da li vidi put za diplomatiju ili je zainteresovana za konflikt“, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Sednica je zakazana za ponedeljak na inicijativu SAD koju je predstavnik ruske misije u UN Dmitrij Poljanski nešto ranije ocenio kao marketinški potez koji je sraman za reputaciju SB UN.
„Ne mogu da se setim još jedne prilike kada je članica SB predložila da se razgovara o njenim sopstvenim neosnovanim optužbama i pretpostavkama kao pretnjama međunarodnom poretku od strane nekog drugog“, napisao je Poljanski na svom Tviter nalogu.

NultaTčka/Sputnik