Sve vesti Svet

BELA KUĆA predstavila plan: VAKCINE PROTIV COVID-a će se davati svake godine

BELA KUĆA predstavila plan: VAKCINE PROTIV COVID-a će se davati svake godine

Bela kuća je predstavila planove za novu vakcinu protiv korona virusa koja bi se uzimala svake jeseni, jer zdravstveni zvaničnici kažu da bi godišnja vakcinacija mogla da pruži najbolju zaštitu od najnovijih virusnih varijanti.

Proglašavajući u utorak „novu fazu“ u svom odgovoru na pandemiju, Bela kuća je saopštila da pokreće inicijativu za vakcinu „novim pristupom“, dodajući da će „većini Amerikanaca“ biti potrebna „jedna injekcija Covid-19, jednom godišnje.

„To je jednostavno i lako je razumeti: ako ste vakcinisani i imate 12 i više godina, primite novu vakcinu protiv Covid-19 ove jeseni“ , nastavila je Bela kuća. „Ova vakcina koji se daje jednom godišnje može smanjiti rizik od dobijanja Covid-19, smanjiti šanse da ga proširite na druge i dramatično smanjiti rizik od teškog Covid-19.

U saopštenju se dalje navodi da nova imunizacija nudi „najjaču zaštitu“ od soja Covid-19 Omicron, i navodi se da će godišnji raspored omogućiti istraživačima da „ažuriraju naše vakcine godišnje kako bi ciljali dominantnu varijantu“ u budućnosti.

Ova je gora od Borisa Džonsona- Ovo su samo neki od gafova nove premijerke Velike Britanije Liz Tras (VIDEO)

Vakcina, čije ime nije dala Bela kuća, biće dostupna na desetinama hiljada lokacija od ove nedelje. Zvaničnici su uporedili novu dozu sa godišnjim vakcinama protiv gripa koje primaju mnogi Amerikanci svake godine i preporučili im da ga prime „negde između Dana rada i Noći veštica“.

Tokom brifinga za novinare ranije u utorak, visoki zdravstveni zvaničnici razgovarali su o mogućnosti godišnjih bustera, a odlazeći savetnik Entoni Fauči je izjavio da se zemlja verovatno „kreće ka putu sa ritmom vakcinacije sličnim godišnjoj vakcini protiv gripa, sa godišnjim, ažuriranim vakcinama protiv Covid-a 19.

Na istom brifingu, šefica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Rochelle Valenski, prognozirala je da bi nova injekcija – i raspored doziranja „sličan godišnjem obuhvatu vakcine protiv gripa“ – mogli sprečiti do 9.000 smrtnih slučajeva, 100.000 hospitalizacije i „uštedeti milijarde dolara direktnih medicinskih troškova“.

NultaTačka