Sve vesti Svet

Ova je gora od Borisa Džonsona- Ovo su samo neki od gafova nove premijerke Velike Britanije Liz Tras (VIDEO)

Ova je gora od Borisa Džonsona- Ovo su samo neki od gafova nove premijerke Velike Britanije Liz Tras (VIDEO)

Nova premijerka Velike Britanije Liz Tras ni u kom slučaju nije neka dama po svim standardima i ništa bolja od Borisa nije.

Njen prethodnik, odlazeći premijer Velike Britanije Boris Džonson, koji je pre dva meseca najavio nameru da podnese ostavku nakon niza skandala, održao je danas oproštajni govor i imao sastanak sa kraljicom Elizabetom II kako bi se započeo prenos vlasti na Trasovu, koja je u ponedeljak imenovana za lidera vladajuće Konzervativne partije i de fakto premijera zemlje.

Nakon tog sastanka, Tras je zvanično postala nova premijerka Velike Britanije nakon što se i ona sastala sa kraljicom, koja ju je zvanično imenovala na mesto šefa britanske vlade.

Indipendent piše da Tras nije uvek bila baš najubedljivija kad je reč o njenim sposobnostima da obavlja posao koji zahteva inicijativu i kritično razmišljanje. Na ministarskim pozicijama koje je ređala unazad nikad nije bila daleko od toga da osramoti sebe, svoju stranku ili zemlju, navodi list.

Evo nekih od, kako je to opisao Indipendent, “najbolnijih” incidenata sa novom britanskom premijerkom koja želi da bude „čelična dama“.

Trasova se uvek zalagala za ostanak Britanije u Evropskoj uniji, ali je “promenila ploču” kad je počela da služi u vladi “osuđenoj” da pokuša sve što može da progura Bregzit kroz parlament.

Kako se proces razvukao na više godina bez napretka, pozivi za drugi referendum oko članstva u EU su postali glasniji.

Trasova je u intervjuu za LBC uhvaćena dok je pokušavala da ospori slučaj za još jedno glasanje.

Šta je sa ljudima koji su promenili svoje mišljenje o Bregzitu? – upitao je Trasovu voditelj LBC-a.

Mislim da se ljudi nisu predomislili – odgovorila je ona.

Vi jeste – nastavio je Mer.

Jesam, tačno je – priznala je Tras.

Dok je bila u kampanji za lidersku poziciju u torijevskoj partiji u Piterborou u julu, deca su je upitala zašto Boris Džonson nije “već izbačen” iz Dauning strita.

Gde je Boris Džonson? – upitalo je jedno dete na sastanku u lokalnoj dobrotvornoj organizaciji “Mala čuda”.

Mrzimo ga – uključilo se drugo.

Problem u vezi sa političarima je što ne možemo da otpustimo novinare… Boris je ponovo u Dauning stritu – odgovorila je Tras sa osmehom.

Niste ga još izbacili? – čuli su se komentari dece.

Ovo je tako čudno – rekao je jedan tinejdžer.

Trasova se pokolebala tokom intervjua sa Endruom Nilom 2019, kad ju je on pritiskao u vezi vladinih podataka o izgradnji kuća.

Nil je Trasovu, tada ministarku trgovine, upitao koliko su kuća konzervativci izgradili od obećanja iz 2015. da će napraviti 200.000 kuća za pet godina. Rekla je da se ne seća broja. Ali, Nil je ukazao da je lako setiti ga se – u pitanju je nula.

Niste izgradili ništa – zaključio je.

Urnebesan trenutak kad je Trasova slučajno sela u krilo Sadžidu Džavidu na sednici parlamenta u oktobru 2018. zabeležen je kamerom.

Tada glavna sekretarka Ministarstva finansija, Trasova je pokušala da sedne pored svog šefa, ali kako joj to nije uspelo u gužvi je pokušala da pređe na drugo mesto. Našla se u Džavidovom krilu, što je propraćeno smehom i uzvicima.

Bar znamo da viteštvo nije mrtvo! – prokomentarisao je smejući se Lindzi Hojs, zamenik predsednika donjeg doma parlamenta.

Trasova se 10. februara 2022. srela iza zatvorenih vrata u Moskvi sa kolegom ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom da razgovaraju o onome što je izgledalo kao gomilanje na ukrajinskoj granici radi otpočinjanja specijalne vojne akcije.

Pokušavajući da podrži suverenitet Kijeva nad teritorijama na istoku, Trasova je načinila ponižavajuću geografsku grešku.
Lavrov je tvrdio da Rusija nije učinila ništa da izazove zabrinutosti Londona, jer su njene trupe u ruskim regionima Rostovu i Voronježu.

Vi priznajete ruski suverenitet nad regionima Rostov i Voronjež, zar ne? – upitao je Lavrov Trasovu, kako je preneo “Komersant”.

Velika Britanija nikad neće priznati ruski suverenitet nad tim regionima – odgovorila je Tras nakon kraće pauze.

Na govoru na konferenciji konzervativaca 2014. Trasova je zadovoljno rekla okupljenima: „U decembru ću biti u Pekingu na otvaranju novih tržišta svinjetine.“

Trebalo joj je nekoliko trenutaka dok zbunjeni torijevci nisu shvatili da treba da aplaudiraju nakon onog što je predstavljeno kao trijumf Britanije i kinesko zlatno doba.

“Tviter” se nakon toga usijao.

Ako laburisti osvoje sledeće izbore lobiraću da zadrže Liz Tras kao ministarku. Samo zbog, znate, komičnog faktora – prokomentarisao je tada pisac, satirista i bloger Tom Prajd.

BBC navodi da je Tras na konferenciji Konzervativne stranke 2015. bila ismejena zbog robotskog načina na koji je održala govor.

– Uvozimo dve trećine našeg sira. To. Je. Sramota – rekla je ona.

U junu je ismejana na društvenim mrežama kad je izgovorila irsku reč za premijera „taoiseach“ (čita se tišok) kao “tea sock” (prev. čajna čarapa).

Snažno bih ohrabrila irsku “čajnu čarapu” da diskutuje o ovome sa EU – rekla je u vezi britanskog plana da unilateralno prekine Severnoirski protokol koji je irski premijer Majkl Martin nazvao “novim dnom”.

Trasova je uhvaćena kako se izvinjava zbog napada na medije tokom izborne kampanje torijevskih lidera u Darlingtonu. Tada rivalka za lidera optužila je voditelja Tima Njutona Dana, bivšeg urednika “Sana”, da postavlja pitanja na “levičarski način”.

Svi mediji to stalno rade, izluđuju me – rekla je Trasova, koja je kasnije odibla da se ne složi sa gomilom koja je okrivila medije za ostavku Borisa Džonsona.

Kad je na kraju napuštala binu, nagnula se ka Danu i rekla mu ne znajući da je mikrofon uključen: „Žao mi je što sam bila loša u vezi medija.“

To je jeftino i ti to znaš – odgovorio je on.

Na jednoj od poslednjih kampanja za lidersku poziciju u stranci Trasova je na pitanje da li je francuski predsednik “prijatelj ili neprijatelj” odgovorila da “porota još veća”.

Emanuel Makron je na ovo rekao da on “ne bi oklevao ni sekund da kaže da je Francuska prijatelj britanskog naroda” kad bi ga isto upitali.

Srećno Britanci!

NultaTačka