Sve vesti Svet

Bil Gejts- EU ima sve manje para zbog Ukrajine

Bil Gejts- EU ima sve manje para zbog Ukrajine

Cena ukrajinskog sukoba prazni rezerve pomoći bogatih evropskih zemalja i podriva njihovu sposobnost da ispune razvojne ciljeve UN, rekao je Bil Gejts.

„Rat u Ukrajini opterećuje njihove budžete troškovima odbrane, izbeglicama, subvencijama za struju i troškovima dostave“, rekao je “filantrop” milijarder za Fajnenšel tajms u intervjuu objavljenom u utorak.

Gejts je dao izjavu za novine dok je dobrotvorna fondacija koju on i njegova bivša supruga Melinda vode objavila izveštaj u kojem je detaljno opisano kako je program Ciljeva održivog razvoja UN na putu da ne ispuni nijedan od svojih ciljeva za 2030.

Agenda je usvojena 2015. godine i postavila je ciljeve u 17 oblasti kao što su borba protiv siromaštva, gladi, promovisanje obrazovanja i ravnopravnosti i očuvanje prirodnih resursa. Na pola puta, sposobnost čovečanstva da ih ostvari dovedena je u pitanje neočekivanim krizama poput pandemije Covid-19 i neprijateljstava u Jemenu i Ukrajini, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju.

U intervjuu za FT, Gejts je rekao da veruje da je situacija u Ukrajini imala veći uticaj na spremnost Evrope da sponzoriše agendu nego šteta koju je prouzrokovao Covid-19.

Evropske nacije su se obavezale da će poslati vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini kako bi mogla da se bori protiv Rusije. Takođe su odlučili da odvoje svoje ekonomije od ruskih resursa i tržišta, što je izazvalo porast inflacije i dovelo industrije u opasnost zbog povećanih troškova proizvodnje. Gejts je pozvao bogate evropske nacije da pronađu novac za stvari poput borbe protiv dečije paralize i malarije u siromašnijim delovima sveta uprkos problemima sa kojima se suočavaju.

Covid vakcina uništava prirodni imunitet, pokazuje studija NEJM

U izveštaju Gejts fondacije ukrajinska kriza se pominje kao glavni izazov uglavnom u kontekstu uloge koju su i Ukrajina i Rusija imale u snabdevanju žitaricama na globalnom tržištu hrane.

Neprijateljstva su mesecima poremetila ukrajinske pomorske isporuke. Kijev je tvrdio da je Rusija učinila pomorski saobraćaj kroz Crno more nebezbednim, dok Moskva kaže da je kriva Ukrajina, jer je postavila morske mine u blizini svojih luka i ne dozvoljava brodovima da napuste luku.

Situacija je naizgled rešena sporazumom kojim je posredovala Turska krajem jula, i kojim je uspostavljen mehanizam inspekcije i bezbednog prolaza za brodove koji ulaze i izlaze iz Ukrajine. Moskva je istakla da je za više od mesec dana ponovnog saobraćaja većina pošiljki ukrajinskog žita išla u EU, a ne u ugrožene, siromašnije zemlje.

Sposobnost Rusije da izvozi žito potkopana je kampanjom sankcija koju predvode SAD, koja je zabranila brodovima koji su prevozili rusku robu da koriste određene usluge. UN, koje su potpisale sporazum o žitu, obećale su da će iskoristiti svoj uticaj kako bi se sankcije ukinule, ali prema Moskvi, do sada nije postignut nikakav napredak po tom pitanju.

Nulta Tačka/RT