Sve vesti Svet

BIL GEJTS OKREĆE LEĐA KOVIDU? PORED NUKLEARKI I ZEMLJIŠTA SADA ULAŽE U GEJMING

BIL GEJTS OKREĆE LEĐA KOVIDU? PORED NUKLEARKI I ZEMLJIŠTA SADA ULAŽE U GEJMING

Majkrosoft je juče uložio skoro 70 milijardi američkih dolara u svoju viziju budućnosti što otvara nove mogućnosti Bilu Gejtsu i njegovim fiks idejama.

Kompanija je juče obavila svoju najveću akviziciju do sada. Kupili su jednog najvećih razvojnih studija video igara na svetu – „Activision“. Activision u svom portfoliju nudi hit naslove poput „Call of Duy“, „Candy Crush“, „World of Warcraft“ i druge.

Prema mišljenju analitičara, ova kupovina će napraviti tektonski poremećaj na tržištu zabave i video igara.

Majkrosoftova Xbox divizija već odavno kaska za Sonijem kada su u pitanju ekskluzivne igre na konzolama. Ovim potezom Majkrosoft je čitavu situaciju zaokrenuo u svoju korist, a deonice Sonija su pri objavljivanju ovog ugovora su opale 10 odsto.

PANDEMIJA MISTERIOZNO NESTALA SA SVIH PLATFORMI

Međutim, Xbox nije jedini razlog za ovu kupovinu. Tajna je u budućnosti zvanoj – Metaverzum.
Metaverzum – Majkrosoftova vizija budućnosti

Verovatno ste poslednjih meseci više puta naleteli na reč – Metaverzum. Metaverzum je zapravo drugo ime za virtuelnu realnost. Ono što je razlikuje od prethodnih ideja o virtuelnoj realnosti je to da su velike tehnološke kompanije i investitori sada podržali ovu ideju. Poput Fejsbuka, koji je ime svoje krovne kompanije promenio u „Meta“, aludirajući upravo na Metaverzum.

S obzirom da virtuelnim svetovima za sada dominiraju igre, kupovina „Activision“ studija je za Majkrosoft samo odskočna daska za ostvarivanje ovog cilja.

Sajt Nadela, izvršni direktor Majkrosofta je još prošle godine govorio o budućnosti kompanije i Metaverzumu. On vidi budućnost u tome da će mnoge kompanije za razvoj softvera moći da prave različite virtuelne svetove. I Fejsbukovu viziju o Metaverzumu nazvao „dobrom idejom“.

OVO SU MNOGI ČEKALI! MARIO ZNA I ARNA ŠEBALJ U NOVOM INTERVJUU U BUNKERU

Sve ovo indikuje da je Majkrosoft spreman da ozbiljno ulaže u svoju viziju za budućnost.

Vest o kupivini je podigla cene ostalih studija za razvoj igara pa su deonice „Ubisoft Entertainment“ studija skočile za 8,5 odsto, a „Electronic Arts“ za 7 odsto, prema pisanju portala BusinessInsider.

NultaTačka