Sve vesti Svet

Bil Gejts pod federalnom istragom zbog kupovine zemljišta

Bil Gejts pod federalnom istragom zbog kupovine zemljišta

Državni tužilac Severne Dakote poslao je pismo Red River Trust-u, kompaniji povezanoj sa milijarderom Bilom Gejtsom, zbog nedavne kupovine velike farme krompira. Kancelarija državnog tužioca Drua Vriglija upozorila je kompaniju na potencijalna kršenja državnog i saveznog zakona i zatražila više informacija.

Korporacijama ili društvima sa ograničenom odgovornošću je „zabranjeno da poseduju ili daju u zakup poljoprivredno zemljište ili rančeve u državi Severna Dakota“ ili „bavljenje poljoprivredom ili rančom“, navodi se u pismu koje je Vriglijeva kancelarija poslala Red River Trust-u u Kanzasu, veb-sajt poljoprivrednih vesti AgWeek je izvestio u sredu.

Postojanje pisma potvrdila je TV stanica KFYR sa sedištem u Bizmarku, koja je objavila kopiju prve stranice. Pismo od 21. juna takođe je poslato kancelarijama Campbell Farms u Graftonu, u Severnoj Dakoti. AgWeek je 13. juna otkrio da je Red River kupio kompaniju od braće Bila, Grega i Toma Kembela u novembru 2021, plativši 13,5 miliona dolara za 2.100 hektara njihove proizvodnje krompira.

Zakon takođe postavlja „određena ograničenja na mogućnost trustova da poseduju poljoprivredno zemljište ili rančeve“, navodi se u pismu upućenom povereniku Red Rivera Piteru Hedliju. „Naša kancelarija treba da potvrdi kako vaša kompanija koristi ovo zemljište i da li ovo korišćenje ispunjava bilo koji od zakonskih izuzetaka”.

Ako Red River može da pokaže da ima takvo izuzeće, kancelarija AG će zatvoriti istragu, ali ako se utvrdi da krše zakon, moraće da prodaju zemljište u roku od godinu dana ili će se suočiti sa kaznom od „do 100.000 dolara “, navodi se u pismu.

Gejts, koji se obogatio u Majkrosoftu, otišao je u penziju da bi se bavio raznim poslovima – od vakcina širom sveta do kupovine zemljišta u SAD – preko Fondacije Bila i Melinde Gejts. Gejts je sugerisao da njegovo interesovanje za poljoprivredu ima veze sa semenom i biogorivom, i zalagao se za prelazak na sintetičko meso kao način za borbu protiv klimatskih promena.

Koristeći mrežu korporacija, trustova i kompanija za upravljanje imovinom, softverski mogul je do 2021. godine stekao više od 97.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a LandReport.com ga je nazvao „najvećim vlasnikom poljoprivrednog zemljišta u Americi“.

Nulta Tačka/RT