Sve vesti Tehnologija

BITCOIN SE SUOČAVA SA ZABRANOM U DRUGOJ VELIKOJ ZEMLJI

Predlog za zabranu svih privatnih kriptovaluta dodat je na dnevni red indijskog parlamenta, samo nekoliko dana nakon što je premijer Narendra Modi tvrdio da bi stvari poput bitkoina mogle završiti u „pogrešnim rukama“ i „pokvariti našu mladost“.

Predlog zakona bi stvorio okvir za zvaničnu digitalnu valutu i „zabranio sve privatne kriptovalute u Indiji“, navodi se u najavi Lok Sabha-e, indijskog Predstavničkog doma. Biće na dnevnom redu parlamenta kada se sazove zimsko zasedanje 29. novembra.

Prethodna zabrana kriptovaluta u Indiji je ukinuta u aprilu 2020. godine, što je dovelo do procvata tržišta kriptovaluta. Iako nema dostupnih zvaničnih podataka, industrijske procene koje je naveo Rojters navode da je broj kripto investitora u Indiji između 15 i 20 miliona ljudi, sa vlasništvom vrednim do 400 milijardi rupija (5,4 milijarde dolara).

Međutim, vlada u Nju Delhiju je bila manje entuzijastična. Prošle nedelje, premijer Modi je rekao da je „važno da sve demokratske nacije rade zajedno“ na kriptovalutama kao što je bitkoin, i „da se osigura da ne završi u pogrešnim rukama, što može pokvariti našu mladost“.

Bitcoin faces ban in another major country

Indijska centralna banka izrazila je „ozbiljnu zabrinutost“ u vezi sa privatnim kriptovalutama kao što su bitkoin ili ethereum, i rekla je u junu da radi na sopstvenoj digitalnoj valuti, koja će biti uvedena do kraja godine.

Kina je efektivno zabranila bitkoin u septembru, zabranivši sve aktivnosti trgovanja u vezi sa kriptovalutama u zemlji i zabranivši stranim berzama da posluju sa domaćim investitorima.

U međuvremenu, centralnoamerička nacija El Salvador proglasila je bitkoin legalnim sredstvom plaćanja uz američki dolar i postavila objekte za rudarenje kriptovaluta koji se napajaju geotermalnom energijom iz vulkana.

Nulta Tačka/RT