Region Sve vesti

Bivši ministar spoljnih poslova Rumunije: Ukrajina da vrati TERITORIJE Mađarima, Poljacima, Rusima i nama

Bivši ministar spoljnih poslova Rumunije: Ukrajina da vrati TERITORIJE Mađarima, Poljacima, Rusima i nama

Granice moderne Ukrajine su „neprirodne“, a Kijev bi trebalo da ustupi delove svoje teritorije susednim državama kojima te zemlje s pravom pripadaju, smatra bivši ministar spoljnih poslova Rumunije Andrej Marga. Bivši diplomata dao je eksplozivnu primedbu u subotu dok je predstavljao svoju novu knjigu “Sudbina demokratije” na sajmu knjiga u Transilvaniji.

Kriza oko Ukrajine mora da se reši pregovorima u koje učestvuju glavni međunarodni igrači, uključujući Rusiju, Kinu, SAD i EU, rekao je Marga. Vodeće sile treba da se okupe i dogovore o novoj „bezbednosnoj strukturi“ u Evropi i širom sveta, predložio je on.

„Ako se ne postigne dogovor, neće biti mira u Evropi. Bez mira, demokratija će patiti“ , rekao je on.

ORBAN: Ukrajina bi zbog rata sa Rusijom mogla da izgubi polovinu teritorije

Ukrajina bi, sa svoje strane, trebalo da ustupi određene teritorije susednim zemljama, predložio je bivši ministar, nazvavši postojeće granice zemlje „neprirodnim“. Marga je naveo regione koje su komunisti inkorporirali u tadašnju sovjetsku Ukrajinu, ali za koje misli da ih treba odreći.

Ovde smo u posebnoj situaciji i ja to preuzimam sa svom odgovornošću, Ukrajina postoji u neprirodnim granicama. Ona bi trebalo da ustupi Zakarpatje Mađarskoj, Galiciju Poljskoj, Bukovinu Rumuniji, Donbas i Krim Rusiji. To su teritorije drugih država.

Tokom tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine, Kijev je u više navrata obećavao da će vratiti pod svoju kontrolu sve teritorije koje je završio nakon raspada Sovjetskog Saveza. Posle puča na Majdanu 2014, Ukrajina je izgubila Krim, koji je na kraju ponovo ujedinjen sa Rusijom nakon referenduma.

NultaTačka/RT