Sve vesti Svet

BIVŠI ŠEF RADNE GRUPE ZA VAKCINACIJU U VELIKOJ BRITANIJI: NASTAVAK VAKCINACIJE JE GUBLJENJE VREMENA

BIVŠI ŠEF RADNE GRUPE ZA VAKCINACIJU U VELIKOJ BRITANIJI: NASTAVAK VAKCINACIJE JE GUBLJENJE VREMENA
Pisao Elena Vuk

Bivši predsednik britanske radne grupe za vakcine, izjavio je da je gubljenje vremena nastavljati sa vakcinacijom.

Dr Klajv Diks, koji je igrao ključnu ulogu u pomaganju farmaceutskim kompanijama da kreiraju vakcine za COVID-19, rekao je za LBC radio 16. januara: „Varijanta Omicron je relativno blag virus. A samo nastaviti sa vakcinisanjem ljudi i razmišljati da to ponovo uradimo kako bismo zaštitili stanovništvo, po mom mišljenju, sada je gubljenje vremena.

Diks je rekao da bi fokus sada trebalo da bude na zaštiti ranjivih ljudi, kao što su oni stariji od 60 godina, od kojih 2 odsto ostaje nevakcinisano.

„Trebalo bi da imamo visoko fokusiran pristup da vakcinišemo te ljude i sve druge koji su ranjivi“, rekao je on.

PATRIJARH PORFIRIJE O KORONI: NE SMEMO DA POSTANEMO ŽRTVE SEJANJA STRAHA I SOCIJALNE DISTANCE

Iako podržava trenutno kapmanju dodatnih doza vakcina protiv covid-a, rekao je da je bio „kritičan“ prema podsticanju svih jer nije ubeđen da je „bilo potrebno ili je potrebno“ za mlađe ljude.

Diks je rekao: „Mislim da je razmišljanje tog vremena bilo veoma važno da se zaustavi infekcija i prenos tamo gde očigledno ove vakcine to ne čine.

On je rekao da vlada treba da bude „veoma fokusirana“ na edukaciju za „budući program vakcinacije“ sledeće zime.

On je predložio da se sprovede „studija imunološkog statusa“ kako bi se „tačno shvatilo gde je imunitet svakoga“, kako bismo „do sledeće zime zaista mogli da imamo politiku vakcinacije koja je obrazovana, koristeći prave vakcine u pravo vreme za pravi ljudi.”

Diks je prošle nedelje rekao za novine The Observer da bi masovnoj vakcinaciji protiv COVID-19 trebalo doći kraj i da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da se fokusira na upravljanje njime kao endemskom bolešću poput gripa.

„Sada moramo da upravljamo bolešću, a ne širenjem virusa“, ​​rekao je on.

„Dakle, zaustavljanje napredovanja do teške bolesti kod ranjivih grupa predstavlja budući cilj.

Medicinski savetnici britanske vlade već su priznali da je „neodrživo“ vakcinisanje stanovništva svaka tri ili šest meseci.

POLICIJA U PALERMU UHAPSILA MEDICINSKU SESTRU HEROINU KOJA JE PROSIPALA VAKCINE (VIDEO)

Sir Patrick Vallance, glavni naučni savetnik u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je 3. januara da nije „dugoročni stav“ vlade da svakome daje dopunsku vakcinu svakih nekoliko meseci.

Profesor Endrju Polard, direktor Oksfordske grupe za vakcinu i predsednik Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI), rekao je za Telegraf da „nije održivo ili pristupačno“ „vakcinisati planetu svakih četiri do šest meseci“.

Savetodavni komitet vlade Ujedinjenog Kraljevstva za vakcinaciju preporučio je 7. januara da se ne daje četvrta doza COVID-19 vakcine štićenicima staračkih domova i osobama starijim od 80 godina.

JCVI je rekao da tri doze vakcina i dalje pružaju „veoma dobru zaštitu od teške bolesti“, a neposredna druga doza doza najugroženijih bi „u ovom trenutku pružila samo ograničenu dodatnu korist protiv teške bolesti“.

Nulta Tačka/ZeroHedge