Sve vesti Svet

Blumberg: Pored nedostatka gasa Evropu pogodila i rekordna suša, kriza se pogoršava

Blumberg: Pored nedostatka gasa Evropu pogodila i rekordna suša, kriza se pogoršava

Rekordna suša i plitke reke pogoršaće energetsku krizu u Evropi, koja je izgubila dosadašnji obim isporuka ruskog gasa, piše Blumberg.

Kako se navodi u članku, zbog vrućina početkom sledeće nedelje, Rajna će nastaviti da presušuje, što će dodatno ograničiti snabdevanje delovima Evropske unije vitalnim dobrima ovim plovnim putem.

Klimatska kriza došla je u najgorem mogućem trenutku, pošto je Evropa uronila u energetsku krizu koju je pogoršao sukob u Ukrajini.

Prema mišljenju analitičara, rekordna suša i njene posledice zadaće novi udarac troškovima života u EU.

Instagram i Facebook aplikacije prate navike korisnika bez saglasnosti

Evropa je na pragu ozbiljne nestašice goriva jer glavni ruski gasovod „Severni tok 1“ radi sa samo 20 odsto svog ukupnog kapaciteta.

Gasprom je to objasnio nepravilnim održavanjem i kašnjenjem u vraćanju Simens turbina sa remonta, koje su korišćene na gasnim kompresorskim jedinicama kompresorske stanice Portovaja za snabdevanje energijom. Sada rad gasovoda obezbeđuje samo jedan od pet motora.

Posebna poteškoća nastala je sa vraćanjem jedne od turbina iz Kanade, koja je uvela sankcije Gaspromu. Kanadske vlasti su tek 10. jula izdale dozvolu za njegov izvoz, ali nisu uzele u obzir uslove ugovora u njoj i isporučile motor Nemačkoj, a ne Rusiji. Za njen dalji transport potrebne su dozvole vlasti Evropske unije i Britanije.

Večeras se gasi televizor- Mario ZNA uživo od 20:30h i najnovije zabranjene informacije (Youtube)

Nulta Tačka/SrbinInfo