Sve vesti Svet

Borelj opravdava sankcije Rusiji koje su proizvele krizu u Evropi: To je kao dijeta

Borelj opravdava sankcije Rusiji koje su proizvele krizu u Evropi: To je kao dijeta

EU ne bi trebalo da ukine sankcije koje je uvela Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, čak i ako nemaju trenutni efekat, jer funkcionišu kao „ dijeta “, rekao je u utorak visoki diplomata bloka Žozep Borelj.

Govoreći na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, visoki predstavnik EU za spoljne poslove prokomentarisao je pozive sa Zapadnog Balkana u kojima se Brisel poziva da ukloni antiruska ograničenja, rekavši da je važno za EU ​​„ da progura stav da su sankcije efikasne “.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje predvideo da će se Evropa sledeće godine suočiti sa „ polarnom ” zimom, uglavnom zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji, a koje utiču na energetski sektor. Iako Srbija nije deo EU, putevi snabdevanja energijom zemlje prolaze kroz zemlje koje jesu, što znači da bi nacija neizbežno bila povređena restrikcijama.

VLAST i organizatori PRAJDA će poludeti zbog ovog videa

„ Ne možemo da ukinemo [sankcije]. Možda neće imati trenutni uticaj. To je kao da idete na dijetu da biste smršali i da ste uznemireni što niste izgubili kilograme i kilograme nakon samo nekoliko nedelja “, rekao je diplomata.

Prema Borelju, sankciona „ dijeta “ mora ostati na snazi, inače će se „ kilogrami koje ste već izgubili vrlo lako ponovo nabaciti “.

Visoki diplomata je insistirao da uprkos oštrim ograničenjima koja je EU nametnula Rusiji zbog njene vojne kampanje u Ukrajini, ona i dalje mora da razgovara sa ruskim rukovodstvom.

„ Diplomate su obučene da razgovaraju sa svima i nesumnjivo postoje neke stvari o kojima treba da razgovaramo sa predsednikom Rusije “, rekao je on.

Borelj smatra da bi Zapad trebalo da razgovara sa Rusijom posebno o temi nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, koju su kijevske snage više puta granatirale, navodi Moskva.

Diplomata je rekao da bi EU trebalo da razgovara o bezbednosti tog objekta sa Rusijom, jer „ nema sa kim drugim da razgovara “ osim Moskve o tom pitanju.

Čovek opisuje iskustvo bliske smrti nakon što je primio Moderna Covid Booster vakcinu

„ Postoje određena pitanja koja se ne mogu rešiti bez aktivnog doprinosa ruskih vlasti “, ponovio je on, navodeći kao još jedan primer sporazum o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora uz posredovanje UN i Turske.

Sankcije protiv Rusije uzele su težak danak po ekonomiju EU, ostavljajući je da se nosi sa rastućom inflacijom i energetskom krizom, uglavnom uzrokovanom odlukom bloka da se isključi od ruske nafte, kao i gašenjem gasovoda Severni tok 1. .

NultaTačka