Sve vesti Svet

Boris Džonson predstavio novu korona strategiju: ukidanje i relaksiranje postojećih mera

Boris Džonson predstavio novu korona strategiju: ukidanje i relaksiranje postojećih mera

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da planira da ukine obaveznu samoizolaciju za osobe pozitivne na virus korona za manje od dve nedelje, mesec dana ranije nego što je prvobitno predloženo.

„Pod uslovom da se trenutni ohrabrujući podaci nastave, očekujem da ćemo moći da ukinemo poslednje preostale mere, uključujući zakonsku obavezu samoizolacije ukoliko test na virus korona bude pozitivan,“ poručio je Džonson.

Ova odluka deo je Džonsonove strategije za život s koronom.

Inače, Džonson je prošlog meseca najavio ukidanje ograničenja. Britanski premijer tada je najavio će zakonska obaveza za samoizolaciju prestati da važi 24. marta, ali da bi taj datum mogao biti pomeren.

Protiv ove odluke pobunili su se mnogi zdravstveni naučnici, ocenjujući je kao rizičnu. Martin Meki, profesor evropskog javnog zdravlja na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu rekao je kako ga je ova odluka iznenadila, obzirom da je u Britaniji još uvek veliki broj ljudi nevakcinisan.

Pogledajte kako policija u Zapadnoj Australiji šikanira nevakcinisane građane

“Ukoliko premijer ne objasni na čemu se ova odluka zasniva, postoji rizik da ona bude shvaćena kao odvraćanje pažnje od mnogih drugih premijerovih problema. I naravno, kako kaže premijer, sve zavisi od toga šta će se dalje desiti, a to je nešto što niko od nas ne može da zna”, rekao je Meki.

Džonsonova odluka usledila je nakon ukidanja “blažih” ograničenja poput nošenja maski, koje su pravdane time da je novodominantna varijanta omikrona manje zarazna od ranijih oblika korone, prenosi Gardijan.

Postojale su spekulacije da je ova odluka delimično podstaknuta naporima unutar Dauning strita da Konzervativnoj partiji poboljša rejting, nakon nedelja njegovog ekstremnog pada propraćenog lošim naslovima o žurkama koje je premijer organizovao tokom karantina.

Džonson je više puta pozdravljao brzinu kojom Engleska izlazi iz ograničenja. Tvrdi da se Britanija velikom brzinom oporavlja od korone, i to zahvaljujući naporima vlade.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI VIDEO NA KANALU MARIO ZNA! IDEMO DO KRAJA

Nulta Tačka/Tanjug