Sve vesti Svet

Britanci zvanično neće moći da prežive sledeću godinu- Mesečni računi će biti u visini čak 2 plate

Britanci zvanično neće moći da prežive sledeću godinu- Mesečni računi će biti u visini čak 2 plate

Očekuje se da će računi za energiju u Ujedinjenom Kraljevstvu koštati više od dva meseca prosečne plate u 2023. godini, prema novom izveštaju koji je u petak objavio Kongres sindikata (TUC).

TUC kaže da će prosečna plata (posle oporezivanja) biti 2.054 funti mesečno u 2023. na osnovu predviđanja Banke Engleske. „Dakle, sa 4.108 funti (5.000 dolara), dvomesečna plata će biti manja od predviđenih troškova računa za energiju od 4.200 funti (5.100 dolara) po domaćinstvu 2023.

Najnovija prognoza, koju je objavila nezavisna konsultantska kuća za energiju iz Velike Britanije Aukilione, još je sumornija, predviđajući da će računi za energiju dostići 5.000 funti (skoro 6.100 dolara) sledeće godine.

Sindikalno telo pozvalo je na niz mera za zaustavljanje krize troškova života ove zime, opisujući je kao „hitno stanje pandemije“. Predložene mere uključuju ukidanje oktobarskog povećanja cene energije, stavljanje godišnjeg povećanja nacionalne minimalne zarade od sledećeg aprila do oktobra i finansiranje povećanja plata za radnike u javnom sektoru koji drže korak sa inflacijom.

Nemačka donela odkluku! Na zimu u prostorijama neće smeti da bude više od 19 stepeni

„Niko ne bi trebalo da se muči da preživi u jednoj od najbogatijih zemalja na svetu“, rekla je generalna sekretarka TUC-a Frensis O'Grejdi, dodajući: „Ali širom zemlje, milioni porodica su gurnuti na ivicu zbog povećanja računa. S obzirom da su cene postavljene na još veći rast, vreme je da kažemo da je dosta.”

Nastavila je da je naglasila da „Boris Džonson, Liz Trus i Riši Sunak moraju da se probude zbog veličine krize. Ovo zahteva intervenciju na nivou pandemije.”

U ranijem izveštaju od četvrtka, sindikalno telo je predvidelo da se Velika Britanija suočava sa najvećim padom realnih plata u jednom veku. Predviđa se da će životni standard pasti za neverovatnih 7,75% do kraja godine jer povećanje plata ne uspeva da prati inflaciju.

NultaTačka