Sve vesti Svet

Tesla povlači preko milion vozila

Tesla povlači preko milion vozila

Tesla je saopštila da povlači oko 1,1 milion automobila u SAD navodeći bezbednosni problem sa sistemom za automatsko pokretanje prozora. Saopštenje je objavljeno u četvrtak pošto je kompanija obavestila Nacionalnu upravu za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) o tom pitanju.

Proizvođač električnih automobila kaže da povlačenje obuhvata vozila Model 3 2017-2022, Model Y 2020-2021 i vozila Model S i Model X 2021-2022. Prema Tesli, sistem automatskog pokretanja prozora u automobilima ponekad ne može da otkrije prepreke prilikom zatvaranja, povećavajući rizik od povreda.

NHTSA je potvrdila da dotična vozila nisu ispunila zahteve saveznog standarda za bezbednost motornih vozila o električnim prozorima, dodajući da bi kvar mogao da dovede do prekomerne sile i priklještenja vozača ili putnika pre nego što se povuku.

Kao što je istakla NHTSA, prema američkom zakonu, nezakonito je da bilo ko, uključujući proizvođača, distributera, dilera ili trgovca na malo, prodaje predmet ili vozilo koje nije u skladu sa saveznim standardima bezbednosti motornih vozila. Kao takav, mora se izdati opoziv ako se otkriju takvi problemi.

Kina pritiska EU da ubrza KLIMATSKU AGENDU

Tesla je naveo da je problem sa sistemom za pokretanje prozora otkriven tokom testiranja proizvoda u avgustu. Proizvođač automobila je napomenuo da nije upoznat sa bilo kakvim zahtevima u vezi sa garancijom, izveštajima sa terena, sudarima, povredama ili smrtnim slučajevima u vezi sa opozivom.

U slučaju ovog opoziva, vlasnici Tesle neće morati da donose svoja vozila na bilo kakve popravke, jer kompanija planira da reši problem putem ažuriranja softvera putem bežične mreže.

Tesla je dodao da su od 13. septembra sva njegova vozila u proizvodnji i pre isporuke već dobila ažuriranje koje postavlja rad prozora na električni pogon prema saveznim zahtevima. Očekuje se da će pisma obaveštenja biti poslata vlasnicima opozvanih vozila 15. novembra 2022. godine.

MARIO ZNA UŽIVO- O ovome svi ćute- PAPA i “društvo” STVORILI NOVU VERU- U svetu već šetaju klonovi

Nulta Tačka/RT