Sve vesti Svet

Britanska zdravstvena služba UPOZORAVA na povećanje broja SMRTNIH SLUČAJEVA zbog visokih cena računa

Britanska zdravstvena služba UPOZORAVA na povećanje broja SMRTNIH SLUČAJEVA zbog visokih cena računa

Izgleda da će ove zime “opasnost” korone biti prevaziđena opasnošću od smrti nastalih zbog smrzavanja.

Velika Britanija bi se mogla suočiti sa „humanitarnom krizom“ koja uključuje loše zdravlje, višak smrtnih slučajeva i rastuću nejednakost ako vlada ne preduzme hitne mere u vezi sa povećanjem računa za energiju, upozorila je u petak Konfederacija Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Organizacija je pisala kancelaru državne blagajne, tvrdeći da bi nereagovanje povećalo pritisak na zdravstvene službe koje su već bile napregnute. Prema NHS-u, ako računi za energiju postanu preskupi, zdravstveni i sistem socijalne zaštite u zemlji biće ostavljeni da „pokupi komadiće raspalog sistema“.

„Zemlja se suočava sa humanitarnom krizom. Mnogi ljudi bi se mogli suočiti sa strašnim izborom između preskakanja obroka da bi zagrejali svoje domove i potrebe da žive u hladnim, vlažnim i veoma neprijatnim uslovima“, napisao je šef NHS Nadhim Zahavi. „Ovo bi, zauzvrat, moglo dovesti do izbijanja bolesti širom zemlje i proširiti zdravstvene nejednakosti, pogoršati životne šanse dece i ostaviti neizbrisiv ožiljak na lokalne zajednice.

UPOZNAJTE NOVO NORMALNI PAR: Računi 10 dolara, ne troše toalet papir i kuvaju vodom koja im ostaje nakon tuširanja

NHS je istakao da će, osim što izaziva više bolesti, masovno siromaštvo verovatno „povećati već veliki broj godišnjih smrtnih slučajeva povezanih sa hladnim domovima“. Napominje da bi situacija takođe mogla da utiče na mentalno zdravlje.

„Zdravstveni lideri su jasni da ako vlada ne preduzme hitne mere, to će izazvati vanrednu situaciju u javnom zdravlju“, naglasio je Zahavi.

Upozorenje dolazi pošto se predviđa da će računi za struju za prosečno domaćinstvo u Britaniji porasti na više od 4.200 funti (4.960 dolara) godišnje od januara 2023. nakon sledećeg povećanja gornje granice cena. Prošlog oktobra cena je bila postavljena na 1.400 funti (1.653 dolara).

NultaTačka