Sve vesti Svet

BRITANSKI REPUBLIKANCI POKREĆU KAMPANJU ZA KRAJ MONARHIJE! OVO MOŽE DA PROMENI SVE

BRITANSKI REPUBLIKANCI POKREĆU KAMPANJU ZA KRAJ MONARHIJE! OVO MOŽE DA PROMENI SVE
Pisao Elena Vuk

Britanski republikanci saopštili su u ponedeljak da će pokrenuti kampanju za okončanje monarhije uoči proslava povodom 70 godina na prestolu kraljice Elizabete.

Elizabeta, 95, najstariji i najduže vladajući monarh na svetu, sledećeg meseca će obeležiti svoju sedmu deceniju kao suverena, a u ponedeljak je Bakingemska palata detaljno planirala četiri dana proslave svog platinastog jubileja u junu.

Ali antimonarhijska grupa Republika iskoristila je priliku da kaže da će započeti kampanju “Nije još 70” kako bi pozvala na ukidanje istorijske institucije.

“Dok će glasna manjina proslavljati kraljičinu sedamdesetogodišnju vladavinu, svi moramo početi gledati u budućnost. Izgledi za kralja Charles-a nisu sretni, a nudi se dobra, demokratska alternativa”, Graham Smith iz Republike rekao je.

PROJEKT VERITAS RASKRINKAO FAUČIJA! ON, DARPA, ECOHEALTH, KINEZI! SVE JE OTKRIVENO (VIDEO)

“Vreme je za ozbiljnu debatu o našem ustavu, prihvatiti da Charles nije najbolje što zemlja može da ponudi i da smo kao nacija sasvim sposobni da izaberemo svog šefa države.”

Ankete pokazuju da velika većina ljudi u Britaniji podržava monarhiju i da je sama kraljica izuzetno popularna. Ali nema toliko podrške za njenog najstarijeg sina i naslednika Charlesa, a istraživanja pokazuju da među mlađim Britancima raste republikansko raspoloženje.

Nulta Tačka/Reuters