Sve vesti Svet

Britanski zoološki vrtovi pred zatvaranjem zbog krize- Neki su blizu odluke da ubijaju životinje

Britanski zoološki vrtovi pred zatvaranjem zbog krize- Neki su blizu odluke da ubijaju životinje

Postoje strahovi da će neke životinje možda morati da budu eutanazirane, jer cena njihovog održavanja raste.

Kako britanska ugostiteljska industrija upozorava da bi petina preduzeća mogla da propadne zbog vrtoglavih cena energije, zoološki vrtovi širom zemlje suočeni su sa zatvaranjem jer troškovi održavanja ograđenih objekata za životinje postaju neodrživi.

Prošle nedelje zoološki vrt u Bristolu – jedan od najstarijih na svetu koji je otvoren pre 186 godina – poslednji put je zatvorio kapije zbog finansijskog pritiska.

Dok će neke od njegovih životinja biti premeštene u park za zaštitu divljih životinja u Engleskoj, mnoge će biti poslate u zoološke vrtove širom sveta.

Zoološki vrt Chester u severozapadnoj Engleskoj, koji je dom za preko 20.000 životinja, izvestio je da se očekuje da će njegov godišnji račun za energiju, koji obično iznosi oko 1,5 miliona funti (1,73 miliona dolara), ove godine porasti na 2 miliona funti (2,3 miliona dolara) i mogao bi da skoči na čak 3 miliona funti (3,46 miliona dolara) 2023. godine, prema generalnom direktoru zoološkog vrta Džejmiju Kristonu.

MEDVEDEV o novoj premijerki Velike Britanije: Ona je nesposobna nakaza i termonuklearni RUSOFOB

„Ne mogu da stavim vuneni džemper na komodo zmaja – moram da održavam temperature na kojima ove životinje uspevaju“, rekao je on za iNevs.

Kriston je takođe primetio da je kriza troškova života uticala na broj posetilaca, napominjući da „ljudi još uvek imaju novac u džepu, ali da su veoma pažljivi kako ga troše“, i sugerisao da će „sledeće godine verovatno neće imati taj novac.”

U međuvremenu, Filip Miler, vlasnik Sealife-a u Southend-on-Sea, rekao je za iTv da će možda biti primoran da eutanazira neke od životinja u svom „zookvarijumu” jer se godišnja cena električne energije utrostručila sa 240.000 funti (276 hiljada dolara) na skoro tri četvrtine miliona funti (863 hiljade dolara).

„Sve ove životinje moraju da budu tople – ili hladne – ili kombinacija oboje, i sve ovo radi 24 sata dnevno… i moraju da se hrane, tako da je to ogroman račun za održavanje. Svi će morati da budu eutanazirani ili ćemo naći druge domove, ali svi ostali zoološki vrtovi će biti u istom čamcu, pretpostavljam“, rekao je vlasnik zoološkog vrta.

Kao i druga preduzeća i dobrotvorne organizacije u Velikoj Britaniji, zoološki vrtovi nemaju koristi od ograničenja cena energije koje je postavila britanska vlada. Vlasnici zooloških vrtova i operateri zabavnih parkova sada se nadaju da će se nova vlada na čelu sa Liz Trus pozabaviti tim pitanjem.

„Dajte nam malo uveravanja i uverite javnost da nije sve propast, da se svetlo na kraju tunela neće ugasiti“, rekao je vlasnik Happydrom zabavnog parka koji je već bio prinuđen da zatvori svoja vrata za zimu.

NultaTačka