Sve vesti Svet

MEDVEDEV o novoj premijerki Velike Britanije: Ona je nesposobna nakaza i termonuklearni RUSOFOB

MEDVEDEV o novoj premijerki Velike Britanije: Ona je nesposobna nakaza i termonuklearni RUSOFOB

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će nova britanska premijerka Liz Trus nastaviti “tradiciju” koju je započeo njen prethodnik Boris Džonson završavajući svoj mandat “sramotno”.

Tras, bivša ministarka spoljnih poslova u Džonsonovoj konzervativnoj vladi, zvanično je postala premijerka u utorak.

Na Telegramu u sredu, Medvedev, koji trenutno služi kao zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, prokomentarisao je sukcesiju vlade u Velikoj Britaniji: „Izlazi nakaza, dolazi nakazna dama. On je novu premijerku opisao kao „nesposobnog i osrednjeg termonuklearnog rusofoba koji nema elementarne ideje o politici, istoriji, geografiji, ali želi da pobedi Rusiju u svemu”.

Bivši predsednik je dodao da Trus, treća premijerka u britanskoj istoriji, pokušava da imitira prvu, Margaret Tačer, „a da nema ni pet odsto njenih sposobnosti“ i da se nada da će rešiti energetsku krizu i rastuću inflaciju hrane, koja su „rezultat njenih sopstvenih ludih vežbi sankcija“.

HIT! UPOZNAJTE novu Ministarku zdravlja Velike Britanije: “Nisam neki uzor”

U svojoj prvoj izjavi u Dauning stritu, Trusova je tvrdila da je energetsku krizu izazvao „Putinov rat“.

„Posvađaće se sa svima, propasti u svemu i otići u nemilost, kao i njena prethodnica, čupava Boriška. Čini se da je u Britaniji, koja je poznata po svojim tradicijama, nastala nova tradicija“, napisao je Medvedev.

Ranije u sredu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tvrdila je da izbor Liz Tras za premijerku signalizira „krizu demokratije“ i da njena pobeda na izborima na čelu Torijevaca nema nikakve veze sa voljom naroda, „jer sistem indirektnih izbora dominira anglosaksonskim dvojcem.”

Trusova je postala poznata u Rusiji tokom svoje posete Moskvi u februaru, nekoliko dana pre početka vojne operacije u Ukrajini. Tadašnja ministarka spoljnih poslova Trus je pomešala ruske regione Voronjež i Rostov sa ukrajinskim regionima i rekla svom kolegi Sergeju Lavrovu da London nikada neće priznati suverenitet Rusije nad ovim oblastima. Prema izveštajima, tada ju je navodno ispravila Debora Bronert, ambasadorka Velike Britanije. Lavrov je sastanak sa ministrom spoljnih poslova opisao kao razgovor „sa gluvom osobom“.

NultaTačka/RT