Sve vesti Svet

BUDITE LJUBAZNI, UPOZNAJTE SE! U EVROPU “EKSPRESNO” STIGAO PRVI SLUČAJ KAKO GA OCENJUJU NAJGOREG SOJA KORONE

“Praznici su stigli ranije ove godine”! Ukoliko ste mislili da ćemo dugo čekati na kako ga nazivaju najstrašniji soj ikada koji dolazi iz Južne Afrike u kojoj jedva da ima obolelih od covida, prevarili ste se jer kako javljaju zapadni mediji, u Belgiji je zabeležen prvi slučaj novog B1.1.529 soja.

Belgija je zabeležila prvi slučaj novog soja korona virusa koji se širi u Južnoj Africi, rekao je ministar zdravlja u petak.

Ministar je objavio da je B1.1.529 varijanta otkrivena u nevakcinisanom putniku koji je ušao u Belgiju i testiran pozitivno 22. novembra, prenosi De Morgen.

– Oprez je neophodan, ali ne paničite – poručio je ministar.

Prethodni slučajevi bili su ograničeni na Južnu Afriku, Bocvanu, Izrael i jedan slučaj u Hongkongu, koji je uvezao putnik.

Poreklo varijante je nejasno, ali se širi u Južnoj Africi. Tabela koju su tamo podelili zdravstveni zvaničnici pokazuje kako je za manje od dve nedelje B.1.1.529 potpuno pretekao delta i beta varijante koje su bile prisutne u jednoj od provincija u zemlji.

Zemlje su odmah počele da reaguju i ograničavaju putovanja iz Južne Afrike. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je danas zemlje da ne reaguju brzopleto uvodeći ograničenja putovanja zbog novog soja korona virusa B.1.1.529 i poručila da treba da preduzmu “naučni pristup zasnovan na proceni rizika”.

NultaTačka/Telegraf