Sve vesti Svet

Bundesnbanka: Ugroženo milion radnih mesta

Bundesnbanka: Ugroženo milion radnih mesta

Eventualni embargo na uvoz energenata iz Rusije rezultiraće padom nemačke privrede za dva odsto u 2022.godini, upozoravaju stručnjaci Bundesbanke.

Nemačka rizikuje da se suoči sa još većom inflacijom koja je već dostigla maksimum za poslednjih pedesetak godina. Prema mišljenju stručnjaka, posledice će uticati ne samo na nemačku industriju, već i na obične potrošače.

Nemačka bi se mogla suočiti sa ekonomskim padom ako odbije da kupuje ruske energente, saopštila je ovih dana Bundesbanka. Kako preciziraju, uvođenjem embarga na uvoz nafte, gasa i uglja iz Rusije obim nemačkog BDP-a u 2022.godini biće smanjen za dva odsto. Ranije se pretpostavljalo da će do kraja godine nemačka privreda zabeležiti rast od tri odsto.

Rigorozne energetske sankcije koje su uvedene Moskvi dovešće do povećanja cena nafte na 170 dolara po barelu, navodi nemačka centralna banka. U isto vreme, znatno osetnije može da poraste cena prirodnog gasa u Evropi, pošto će, kako priznaju nemački stručnjaci, biti teško brzo zameniti rusko gorivo.

Ovakvo stanje moglo bi ozbiljno da pogodi domaću proizvodnju u Nemačkoj i dovede do još većeg rasta cena robe široke potrošnje, ne isključuju eksperti Bundesbanke. Treba napomenuti da je u martu godišnja stopa inflacije u Nemačkoj dostigla 7,3 odsto što je najviše u poslednjih 48 godina, o čemu svedoče podaci Saveznog zavoda za statistiku zemlje.

Šef analitičkog odeljenja kompanije „AMarkets“ Artjom Dejev podsetio je u izjavi za RT da su gas, nafta i ugalj osnovni resursi za proizvodnju električne energije. Dakle, njihovo poskupljenje lančano dovodi prvo do povećanja troškova poslovanja, a potom i do povećanja cena niza usluga i roba, uključujući i hranu.

Istovremeno, stručnjaci ne isključuju mogućnost da situacija u drugim evropskim ekonomijama može biti još dramatičnija.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- ONI neće odustati od svojih AGENDI ali postoji IZLAZ iz svega ovoga

Nulta Tačka/Novosti