Sve vesti Svet

ČAK JE I OLIVER TVIST DOBIO UPOZORENJA ZBOG NAVODNOG NASILNOG SADRŽAJA

ČAK JE I OLIVER TVIST DOBIO UPOZORENJA ZBOG NAVODNOG NASILNOG SADRŽAJA

Klasik Čarlsa Dikensa, „Oliver Tvist“, dobio je „upozorenje“ univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog zabrinutosti da bi njegove teme „zlostavljanje dece“, „nasilje u porodici“ i „rasne predrasude“ mogle da izazovu „anksioznost“ i „nevolje“, objavio je Dejli mejl.

Master kurs „Viktorijanska književnost, umetnost i kultura“ na Kraljevskom Holoveju, Univerzitet u Londonu, izdao je upozorenje o sadržaju za roman iz 1838, navodi list. Detalji upozorenja pojavili su se nakon zahteva za slobodu informacija od strane Dejli Mejla.

Među materijalima koji se smatraju potencijalno uznemirujućim za neke studente, izvestio je Mejl, nalazi se i poglavlje koje prikazuje čuvenu scenu u kući, u kojoj je siroče Oliver udaren kutlačom za supu nakon što je izgovorio nezaboravnu rečenicu: „Molim vas, gospodine, želim još malo”.

Neimenovani portparol univerziteta branio je upozorenje o sadržaju, ističući da je to deo „naše odgovornosti da podržimo mentalno zdravlje i dobrobit naših studenata“. On je to opisao kao „standardnu i prihvaćenu praksu u akademskim krugovima“.

ČELNICI UNIVERZITETA UPOZORILI STUDENTE DA NE ČITAJU ORVELOV ROMAN 1984

Oni postoje da bi unapred obrazovali i informisali učenike o potencijalno osetljivim temama koje bi im mogle izazvati anksioznost ili uznemirenost, možda kao posledicu prošlih iskustava.

Ali kritičari su ukazali na trajnu popularnost romana, a istoričar i pisac Džeremi Blek rekao je za novine da je knjiga „deo književnog nasleđa UK“. Dodao je da „karakteristike života” istražene u takvim delima „mogu da uznemire”, ali je napomenuo da je to „aspekt zrelosti”.

Upozorenje o sadržaju Rojal Holoveja poslednje je u nizu takvih upozorenja koje su univerziteti u Velikoj Britaniji uveli poslednjih meseci, navodi Dejli mejl. List je primetio da je Univerzitet Salford objavio slična upozorenja o drugom Dikensovom klasiku, „Velika očekivanja“, i o „Džejn Ejr“ Šarlot Bronte.

Univerzitet Northampton je uradio isto za delo Džordža Orvela „1984“, dok je Univerzitet u Česteru postavio belešku o sadržaju prve knjige o Hariju Poteru JK Rowling, upozoravajući da bi to moglo da izazove „teške razgovore o polu, rasi, seksualnosti, klasama i identitetu”.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I VEDRAN ZAVIŠIĆ

Nulta Tačka/RT