Sve vesti Svet

CENE ĆE TEK SKOČITI?! MMF UPOZORAVA: AMERIKA ĆE JOŠ VIŠE DA POJAČA GLOBALNU EKONOMSKU KRIZU!

CENE ĆE TEK SKOČITI?! MMF UPOZORAVA: AMERIKA ĆE JOŠ VIŠE DA POJAČA GLOBALNU EKONOMSKU KRIZU!

Visoka inflacija u SAD mogla bi da dovede do jačeg, nego što je očekivano, odgovora američke centralne banke, koji bi uzdrmao finansijska tržišta i doveo ranjive zemlje u rizik, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

MMF je iskazao zabrinutost zbog velikog inflatornog pritiska širom planete i upozorio da bi zemlje u razvoju trebalo da se pripreme za snažnu akciju američke centralne banke.

Najbrži rast cena u poslednje četiri decenije

„Većim delom prošle godine, investitori su u cenu uključivali i privremeni rast inflacije u SAD, s obzirom na nestabilan ekonomski oporavak i sporo rešavanje problema uskih grla u snabdevanju“, navode iz MMF.

Kako dodaju iz ove finansijske institucije u Vašingtonu, sada je došlo do promene.

„Cene rastu tempom koji je najbrži u poslednje četiri decenije i tržište rada, suočeno sa manjkom radne snage, počelo je da se „hrani“ porastom plata. Nova omikron varijanta virusa korona izazvala je dodatnu zabrinutost za inflatorni pritisak zbog problema u lancima snabdevanja. Američke Federalne rezerve navele su rast inflacije kao ključni faktor u svojoj odluci prošlog meseca da ubrza otkup hartija od vrednosti“, upozorava MMF.
Postoji opasnost od rasta kamata, navode iz MMF.

TU JE I DOKAZ! PROVAKSER NADAL PREKRŠIO PRAVILA ZA ULAZAK U AUSTRALIJU! BIO JE POZITIVAN 20. DECEMBRA A UŠTAO 31.

„Sa inflacijom iznad šest odsto, na najvišem nivou u gotovo poslednje četiri decenije, finansijska tržišta veruju da će Federalne rezerve podići kamatu četiri puta u 2022. godini i da će prodavati obveznice u postupku poznatom kao kvantitativno zatezanje“, navode stručnjaci MMF.

Skuplje zaduživanje u SAD dovešće do jačanja dolara, što će i zemljama u razvoju poskupeti servisiranje njihovih dolarskih obaveza. Takođe, sporiji rast u SAD zbog viših kamata negativno će uticati i na izvoz u tu zemlju, procenjuje MMF.

Inflacija pada, ali ostaju uska grla

Inflacija u SAD trebalo bi da padne kasnije ove godine, prognozira MMF, ali ukazuje i da bi mogućnost širokog rasta plata kao i trajno stanje uskih grla u snabdevanju moglo dovesti do viših cena i daljeg pritiska na rast troškova života.

„Brži rast stope Federalnih rezervi kao odgovor, mogao bi da zatrese finansijska tržišta i da zaoštri finansijske uslove globalno. To bi moglo da se desi sa usporavanjem američke tražnje i trgovine i može dovesti do odliva kapitala i depresijacija valute na tržištima u razvoju“, ukazuje MMF.

Izgledi viših američkih kamatnih stopa doveli su do pada cena akcija početkom 2022, prenosi Gardijan.

„Federalne rezerve počele su da hvataju korak sa realnošću krajem prošle godine, ali omikron je doveo do toga da tržište ne shvati njihove oštre poteze kao potpuno realistične, s obzirom na rizik koji ta varijanta predstavlja“, kaže Džim Rid, analitičar „Dojče banke“.

On objašnjava da se tokom praznika pokazalo kako je omikron blaži, pa je tržište bilo blagonaklonije prema potezima Federalnih rezervi, koje su postale još oštrije povećanjem cena s ozbirom na kvantitativno zatezanje, što je „savršena oluja“.

NultaTačka/Sputnik