Sve vesti Svet

Cene jestivog ulja vrtoglavo rastu i prete da ugroze stabilnost tržišta hrane

Cene jestivog ulja vrtoglavo rastu i prete da ugroze stabilnost tržišta hrane

Cene prehrambenih proizvoda divljaju širom sveta, a naročito jestivog ulja, koje prete da ugroze stabilnost tržišta prehrambenih proizvoda.

Pre samo nekoliko dana, FAO (Food and Agriculture Organisation) Indeks cena hrane (FFPI), mera mesečne promene međunarodnih cena potrošačke korpe prehrambenih proizvoda, štampan je blizu rekordno visokog nivoa koji nije viđen više od jedne decenije. Prošle nedelje smo teoretisali da će cene hrane uskoro dostići rekordno visok nivo.”

Sada očekujemo da bi indeks FAO sa sedištem u Rimu mogao da bude rekordno visok negde u ovom kvartalu ili već ovog meseca zbog rasta cena jestivog ulja. Fjučersi malezijskog palminog ulja su krajem prošle nedelje dostigli još jedan najviši nivo svih vremena.

“Ovo je važno jer je palmino ulje jestivo ulje koje se najčešće konzumira na svetu i koristi se u svemu, od kuvanja do čokolade, karmina i goriva,” prema Bloombergu. Više cene palminog ulja mogle bi povećati globalnu inflaciju hrane na rekordno visok nivo kada bude objavljen sljedeći FFPI.

Blumberg objašnjava dinamiku rasta cena jestivog ulja.

Zalihe sojinog ulja su ugrožene jer su vrućina i suša smanjile proizvodnju soje u Brazilu, Argentini i Paragvaju. To je usledilo posle katastrofe u usevu repice u Kanadi prošlog leta. Tako malo olakšanja je na vidiku za potrošače sve dok SAD i Kanada ne požele žetvu uljarica kasnije ove godine. Zabrinutost je i oko suncokretovog ulja jer bi svaki potencijalni sukob između najvećih proizvođača Rusije i Ukrajine mogao da smanji isporuke iz crnomorskog basena.

Sve ovo znači da je jedini način da cene hrane porastu. Indeks Ujedinjenih nacija popeo se blizu rekorda u januaru zahvaljujući skupljim cenama biljnog ulja i mlečnih proizvoda. Dalji rast ovog meseca bi potencijalno mogao da gurne cene iznad te granice na novi najviši nivo svih vremena. –Bloomberg

Pretnja od rekordno visokih cena hrane ne pogađa sve podjednako. Domaćinstva sa najnižim prihodima su najviše razbijena širom sveta. Pre više od godinu dana, svima omiljeni permabear, SocGenov Albert Edvards, objasnio je da rastuća inflacija hrane ima rizik da izazove društvene preokrete, posebno u zemljama sa tržištima u razvoju.

Situacija nije ništa bolja ni u Srbiji, čak naprotiv, cena suncokretovog ulja je vrtoglavo porasla i dostigla iznos od 200 RSD. Uprkos činjenici da Srbija zadovoljava sopstvene potrebe domaćom proizvodnjom, inflacija primorava cene na rast. Da li će se nastaviti ovaj negativan trend, ne zavisi samo od domaćih ekonomskih zbivanja, već i od globalnih?!

Nulta Tačka/Bloomberg