Sve vesti Svet

CENZURA TEK POČINJE! OTVORENO PISMO GENERALNOM DIREKTORU YOUTUBE-a OD STRANE SVETSKIH FEKTČEKERA

CENZURA TEK POČINJE! OTVORENO PISMO GENERALNOM DIREKTORU YOUTUBE-a OD STRANE SVETSKIH FEKTČEKERA

Do samo pre nekoliko godina većina je mislila da živi u slobodnom svetu gde se informacije slobodno mogu razmenjivati. Bili su ismejavani “paranoidni teoretičari zavera” zbog suludih teorija o centrima moći, o Trilateralnoj komisiji, o grupi Bilderberg, o Svetskom ekonomskom forumu. Da bi bili još više ismejani često su nazivani i “ravnozemljašima”. Treba strpati u isti koš sve teorije koje su zaista neverovatne sa onima koje su proverljive, za koje postoje javni dokumenti, ali nisu prihvatljive za mejnstrim medije, odnosno za širu javnost.

Od početka Covid-a cenzura je otišla na viši nivo. Počela je masovna cenzura lekara na mrežama, doktora nauka medicine, pa čak i Nobelovaca, jer su ih fektčekeri proverili i “dokazali” da njihove teorije nisu tačne. Fektčekeri koji uglavnom nemaju obrazovanje za datu oblast i plaćeni su od strane kompanija koje učestvuju u glavnom narativu. Veoma objektivno, zar ne?

Mnoge su skidali sa platformi, cenzurisali, među njima je i kretor mRNA tehnologije vakcina Robert Maloun kome su ukinuli Tviter nalog i nalog na LinkedIn-u, ali izgleda da ni to nije dovoljno. Treba otići korak dalje. Nisu zadovoljni sa YouTube-om. Ne cenzuriše dovoljno, a nisu zadovoljni ni načinom na koji to radi. Pogledajte pismo u nastavku koga su fektčekeri poslali YouTube-u.

gđa Suzan Vojcicki,

Prošle su skoro dve godine od početka pandemije Covid-19. Svet je iznova i iznova video koliko dezinformacije mogu biti destruktivne za društvenu harmoniju, demokratiju i javno zdravlje; previše života i sredstava za život je uništeno, a previše ljudi je izgubilo svoje voljene zbog dezinformacija. Kao međunarodna mreža organizacija za proveru činjenica, pratimo kako se laži šire na mreži — i svakodnevno vidimo da je YouTube jedan od glavnih kanala dezinformacija na mreži širom sveta. Ovo veoma zabrinjava naše globalne zajednice koje proveravaju činjenice.

FAJZER: 100 MILIONA DOZA NOVIH VAKCINA ZA OMIKRON DO PROLEĆA

Ono što ne vidimo je da YouTube uopšte pokušava da primeni smernice koje rešavaju problem. Naprotiv, Jutjub dozvoljava da beskrupulozni akteri koriste platformu da manipulišu i iskorišćavaju druge, i da se sami organizuju i prikupljaju sredstva. Sadašnje mere se pokazuju nedovoljnim. Zato vas pozivamo da preduzmete efikasne mere protiv dezinformacija i da razradite mapu puta politike i intervencija na proizvodima za poboljšanje informacionog ekosistema – i to sa svetskim nezavisnim, nestranačkim organizacijama za proveru činjenica.

U poslednjih godinu dana videli smo grupe zaverenika koje napreduju i sarađuju preko granica, uključujući međunarodni pokret koji je započeo u Nemačkoj, prešao u Španiju i proširio se Latinskom Amerikom, sve na YouTube-u. U međuvremenu, milioni drugih korisnika su gledali video snimke na grčkom i arapskom koji su ih podsticali da bojkotuju vakcinaciju ili leče svoje infekcije Covid-19 lažnim lekovima. Osim Covid-19, YouTube video snimci već godinama promovišu lažne lekove za rak.

U Brazilu je platforma korišćena za pojačavanje govora mržnje protiv ranjivih grupa, dostižući desetine hiljada korisnika. Ni izbori nisu sigurni. Na Filipinima se lažni sadržaji sa preko 2 miliona pregleda koji negiraju kršenje ljudskih prava i korupciju, tokom godina ratnog stanja, koriste da bi se uglancala reputacija sina pokojnog diktatora, jednog od kandidata na izborima 2022. Na Tajvanu su poslednje izbore obeležile nepotkrepljene optužbe za prevaru. Ceo svet je bio svedok posledica dezinformacija kada je nasilna rulja napala američki Kapitol. Od uoči američkih predsedničkih izbora do sutrašnjeg dana, YouTube video snimci koji podržavaju narativ o „prevari“ su pogledani više od 33 miliona puta.

Primera je previše da bi se nabrojali. Mnogi od tih video snimaka i kanala i danas su na mreži i svi su bili ispod radara YouTube-ovih politika, posebno u zemljama koje ne govore engleski i na globalnom jugu. Drago nam je što je kompanija preduzela neke korake da pokuša da reši ovaj problem u poslednje vreme, ali na osnovu onoga što svakodnevno vidimo na platformi, mislimo da ovi napori ne funkcionišu – niti je YouTube proizveo bilo kakve kvalitetne podatke koji bi dokazali njihovu efikasnost.

Platforma vaše kompanije je do sada uokvirila diskusije o dezinformacijama kao lažnu dihotomiju brisanja ili nebrisanja sadržaja. Čineći ovo, YouTube izbegava mogućnost da uradi ono što je dokazano da funkcioniše: naše iskustvo provere činjenica zajedno sa akademskim dokazima nam govori da je objavljivanje proverenih činjenica efikasnije od brisanja sadržaja. Takođe čuva slobodu izražavanja uz uvažavanje potrebe za dodatnim informacijama kako bi se ublažili rizici od štete po život, zdravlje, bezbednost i demokratske procese. A s obzirom na to da veliki deo pregleda na YouTube-u dolazi iz njegovog sopstvenog algoritma za preporuke, YouTube takođe treba da se pobrine da ne promoviše aktivno dezinformacije svojim korisnicima ili preporučuje sadržaj koji dolazi sa nepouzdanih kanala.

Imajući sve ovo na umu, predlažemo neka rešenja koja bi napravila veliku razliku u smanjenju širenja dezinformacija i dezinformacija na Jutjubu.

1. Posvećenost značajnoj transparentnosti o dezinformacijama na platformi: YouTube treba da podrži nezavisno istraživanje o poreklu različitih kampanja dezinformacija, njihovom dometu i uticaju, kao i najefikasnijim načinima za razotkrivanje lažnih informacija. Takođe bi trebalo da objavi svoju potpunu politiku moderiranja u vezi sa dezinformacijama, uključujući upotrebu veštačke inteligencije i koji podaci to omogućavaju.

2. Osim uklanjanja sadržaja radi usaglašenosti sa zakonima, YouTube-ov fokus bi trebalo da bude na pružanju konteksta i nuđenju razotkrivanja, jasno postavljenih na video zapise ili kao dodatni video sadržaj. To može proizaći samo iz ulaska u smislenu i strukturiranu saradnju preuzimanja odgovornosti i sistematskog ulaganja u nezavisne napore za proveru činjenica širom sveta koji rade na rešavanju ovih problema.

3. Delovanje protiv višestrukih prestupnika koji proizvode sadržaj koji se stalno označava kao dezinformacije, posebno onih koji unovčavaju taj sadržaj na platformi i van nje, posebno sprečavajući njene algoritme za preporuke da promovišu sadržaj iz takvih izvora dezinformacija.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I BORIS MALAGURSKI

4. Proširiti sadašnje i buduće napore protiv dezinformacija na vanengleskom govornom području, i obezbeđivanje podataka specifičnih za zemlju i jezik, kao i usluge transkripcije koje rade na bilo kom jeziku.

Nadamo se da ćete razmotriti implementaciju ovih ideja za javno dobro i da od YouTube-a učinite platformu koja zaista daje sve od sebe da spreči dezinformacije koje se koriste protiv korisnika i društva u celini. Spremni smo i u mogućnosti smo da pomognemo YouTube-u. Želimo da se sastanemo sa vama kako bismo razgovarali o ovim pitanjima i pronašli načine za saradnju i radujemo se vašem odgovoru na ovu ponudu.

Africa Check (Senegal, Nigerija, Kenija, Južna Afrika) / Animal Politico – El Sabueso (Meksiko) / Aos Fatos (Brazil) / Bolivia Verifica (Bolivija) / BOOM (Indija, Mjanmar i Bangladeš) / Proverite svoje činjenice (SAD) / Kod za Afriku – PesaCheck (Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Centralnoafrička Republika, Obala Slonovače, Etiopija, Gana, Gvineja, Kenija, Mali, Niger, Nigerija Senegal, Južna Afrika, Sudan, Tanzanija, Uganda i Zimbabve) / Kolumbijaček (Kolumbija) / CORRECTIV (Nemačka) / Cotejo.info (Venecuela) / Chekueado (Argentina) / Delfi Lithuania (Litvanija) / Demagog Association (Poljska) / Dogruluk Paiı (Turska) / Dubava (Nigerija, Gana, Sijera Leone, Liberi) Gambija) / Ekvador Chekuea (Ekvador) / Ellinika Hoakes (Grčka) / Fact Crescendo (Indija) / Fact-Check Gana / FactCheck.org (SAD) / FactSpace Zapadna Afrika / Facta (Italija) / FactcheckNI (UK) / Factli ( Indija) / Factual.ro (Rumunija) /FactVatch (Bangladeš) / Fakenevs.pl (Poljska) / Faktist.no (Norveška) / Faktograf.hr (Hrvatska) / Faktoje ( Albanija) / Fast Check CL (Čile) / Fatabiiano (Bliski istok i Severna Afrika) / Full Fact (UK) / GRASS – FactCheck Georgia / India Today Group (Indija) / Istinomer (Srbija) / Istinomjer (Bosna i Hercegovina) / Hibrid.info (KiM) / Knack Magazine (Belgija) / La Silla Vacia (Kolumbija) / Lead Stories (SAD) / Les Surligneurs (Francuska) / Logicalli (UK) / Lupa (Brazil) / Maldita.es (Španija) / MediaVise ( SAD) / Mongolski centar za proveru činjenica (Mongolija) / MiGoPen (Tajvan) / Detektor mitova (Gruzija) / NevsMobile (Indija) / Nevschecker (Indija i Južna Azija) / Nevtral (Španija) / Observador – Provera činjenica (Portugal) / Open Provera činjenica (Italija) / OŠTRO (Slovenija) / Pagella Politica (Italija) Poligrafo (Portugal) / PolitiFact (SAD) / Pravda (Poljska) / Rappler (Filipini) / Raskrinkavanje (Bosna i Hercegovina) / Re:Check/Re: Baltica (Letonija) / RMIT ABC provera činjenica (Australija) Skener glasina (Bangladeš) / Naučne povratne informacije (Francuska) / StopFake (Ukrajina) / Tajvanski centar za proveru činjenica (Tajvan) / Tempo (Indonezija) / Teiit (Turska) / The Healthi Indian Project/THIP Media (Indija) / The Journal FactCheck (Irska) / The Logical Indian (Indian) / The Kuint (Indija) / The Vashington Post Fact Checker (SAD) / The Vhistle ( Izrael) / Univision – elDetector (SAD) / VERA fajlovi (Filipini) / Verificat (Španija) / Vishvas News (Indija) / Vistinomer (Severna Makedonija) / VokCheck (Ukrajina) / 15 min (Litvanija)

Nulta Tačka/AfricaCheck