Sve vesti Tehnologija

CEO SVET ZAVISI SAMO OD JEDNOG PROIZVOĐAČA ČIPOVA!

CEO SVET ZAVISI SAMO OD JEDNOG PROIZVOĐAČA ČIPOVA!
Pisao Elena Vuk

Bez ikakve sumnje: Taiwan Semiconductor se pojavio kao najvažniji svetski proizvođač čipova.

I sada, usred globalne nestašice poluprovodnika, postaje jasno koliko je tačno bila važna dominacija kompanije.

OVO JE DIGLO SVET NA NOGE! Objava na tviteru govori o smrti 13. godina starog dečaka koji je umro nakon druge doze Fajzera! Tetka mališana podelila detalje! (FOTO)

TSMC ne samo da je objavio ciljeve kako predlaže proširenje proizvodnje u Sjedinjene Države, kao što smo već mnogo puta dokumentovali, već sada govori o tome kako je postao centar sveta što se tiče proizvodnje poluprovodnika – i kako to svet može učiniti ranjivim.

TSMC-ovi čipovi nalaze se u “milijardama proizvoda”, uključujući iPhone, računare i automobile, piše Wall Street Journal u novom profilu kompanije. Kompanija je polako postala 11. najvrednija kompanija na svetu, sa kapitalom od oko 550 milijardi dolara. Kompanija je prošle godine prijavila 17,6 milijardi dolara prihoda od oko 45,5 milijardi dolara. TSMC proizvodi “oko 92% najsofisticiranijih svetskih čipova”, kaže se u izveštaju.

To je dovelo do toga da SAD, Evropa i Kina žele da smanje zavisnost na čipove iz tajvanske kompanije. Ali to je težak zadatak s obzirom na njegov globalni doprinos. Na primer, SAD čine samo 12% svetske proizvodnje čipova, u odnosu na 37% 1990. godine.

Analitičari nisu sigurni da će postojati raznovrsniji lanac proizvođača poluprovodnika “u skorije vreme”. To pripisuju TSMC-ovoj “radnoj kulturi” i “dubokim džepovima”. Industrija je postala toliko složena da kad jedan proizvođač zaostane, teško ga je stići.

A biće još oštrija za nadmetanje ako TSMC počne da se širi u SAD-u. Nakon godina ulaganja u istraživanje i razvoj od osnivanja kompanije 1987. godine, TSMC se konačno „probio“ kada je počeo masovnu proizvodnju čipova za Apple-ove telefone.

NEŠTO SE SPREMA- Rusi izdali upozorenje: Ne ulažite u digitalne valute kao što su Bitcoin i Ethereum!

Nepunih deset godina kasnije, i jedva 30 godina nakon svog osnivanja, TSMC je dominantna sila u globalnom poluprovodničkom svetu.

Kompanija je već rekla da će u Arizoni uložiti 10 do 12 milijardi dolara. Sada kompanija razmišlja o naprednijoj proizvodnji od 3 nanometra koja bi mogla koštati između 23 i 25 milijardi dolara, rekli su izvori.

Promene bi se dogodile u narednih 10 do 15 godina, dok kompanija gradi svoj kampus u Phoenixu, napominje se u izveštaju. Takav potez bi TSMC doveo u direktnu konkurenciju sa Intelom i Samsungom za subvencije američke vlade. Predsednik SAD-a Joe Biden predložio je 50 milijardi dolara za domaću proizvodnju čipova – predlog na koji bi Senat mogao odgovoriti već ove nedelje. Intel se takođe obavezao na dve nova fabrika u Arizoni, a Samsung planira fabriku vrednu 17 milijardi dolara u Austinu u Teksasu.

TSMC CEO C.C. Wei je prošlog meseca rekao:

„Ali zapravo, stekli smo veliki komad zemlje u Arizoni kako bismo pružili fleksibilnost. Dakle, dalje proširenje je moguće, ali prvo ćemo pristupiti fazi 1, a zatim na osnovu efikasnosti rada i ekonomičnosti troškova, kao i potražnje kupaca, kako bismo odlučili koje ćemo sledeće korake preduzeti. ” TSMC je takođe rekao da su razgovori u Evropi u vezi s proširenjem prošli “vrlo loše”, povećavajući verovatnoću da će ovaj gigant biti više usmeren na SAD. Ne postoje planovi za postrojenje u Evropi, rekao je TSMC predstavnik.

U VREME NAJVEĆE CENZURE MEDIJA IKADA VAŠA ULOGA JE VIŠE NEGO ZNAČAJNA! ZATO PODELITE OVAJ ČLANAK SA LJUDIMA KOJE ĆE MOŽDA OVA VEST ZAINTERESOVATI.