Sve vesti Svet

Česi koji podržavaju Rusiju putem društvenih mreža mogu da završe u zatvoru do 3 godine

Česi koji podržavaju Rusiju putem društvenih mreža mogu da završe u zatvoru do 3 godine

Ljudi u Češkoj državi, članici NATO-a, upozoreni su da bi mogli da se suoče sa zatvorskom kaznom do tri godine ako na društvenim mrežama izraze podršku Rusiji.

Da, stvarno.

Državni tužilac Igor Striž je u saopštenju za javnost najavio da je „neophodno obavestiti građane da trenutna situacija povezana sa napadom Ruske Federacije na Ukrajinu može imati implikacije na njihovu slobodu izražavanja“.

Ograničenja se nameću pod okriljem mera krivičnog zakona koje smatraju zločinom odobravanje krivičnog dela ili negiranje, dovođenje u pitanje, odobravanje ili opravdavanje genocida.

„Sloboda govora takođe ima svoje granice u demokratskoj državi u kojoj vlada vladavina prava“, ustvrdio je Striž, najavljujući da je svako ko se „javno (uključujući na demonstracijama, na internetu ili na društvenim mrežama) složio (prihvatio ili podržao napad Ruske Federacije na Ukrajinu) ili izrazio podršku ili pohvalio rukovodstvo Ruske Federacije u tom pogledu, mogao bi se suočiti i sa krivičnom odgovornošću pod određenim uslovima.

Zvanični sajt češke policije takođe je objavio da „pomno prati“ sadržaj „desetina komentara u internet diskusijama u kojima se odobrava ruska invazija i aktivnosti ruske vojske“.

NATO PROPAGANDA! Podelili fotogafiju Dragana Bjelogrlića i optužili ga da je zapalio selo u Ukrajini

Prema izveštaju Radija Prag internešenel, neko za koga se utvrdi da je prekršio krivični zakon mogao bi biti osuđen na zatvorsku kaznu do tri godine, iako bi bilo teško podići optužnicu.

Breitbart-ov Džek Montgomeri upitao je da li bi „neko mogao biti podložan za krivično gonjenje zbog toga što samo dovodi u pitanje širenje NATO-a na istok, odluku Zapada da podrži puč na Evromajdanu 2014. ili u kojoj meri su tvrdnje da je ukrajinska vlada maltretirala civile u Donbasu možda tačne“.

Kao što smo ranije istakli, češki predsednik Miloš Zeman je pre izbijanja rata rekao da bi Rusija bila „luda“ da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Čovek se pita koliko će vlade koje rade u dosluhu sa Big Tech-om pokušavati da oblikuju rat uz veću domaću cenzuru.

Da li će jednostavno ukazivanje na drske primere ratne propagande koju gura pro-NATO politička medijska klasa takođe biti okarakterisano kao „ruska dezinformacija“?

Levičarski novinari sa oficijelnim oznakama na Tviteru sigurno oblizuju usne.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA i VLADIMIR ČIČAREVIĆ- Sada je sve jasno- Srbija je jedna ogromna KINESKA laboratorija

Nulta Tačka/InfoWars