Srbija Sve vesti

,,ČOVEK BEZ LICA”, DR SRĐA JANKOVIĆ PRIZNAO: ,,ANTITELA NE ZNAČE APSOLUTNU ZAŠTITU OD VIRUSA” PA POZVAO TRUDNICE DA SE VAKCINIŠU

Čovek kojem je malo ljudi videlo lice, Imunolog Srđa Janković navodi da antitela ne znače apsolutnu zaštitu i da oni koji ih imaju mogu da se zaraze, prenose mediji.

„Na pojedinačnom nivou ne znači da svako sa antitelima je apsolutno zaštićen, nisu sva antitela zaštitna i neće nas uvek sprečiti da se inficiramo. Ali i obrnuto – kome su ispod praga zaštite, ipak može da poseduje ćelijski imunski odgovor u slučaju da ga napadne virus. Antitela su dobra epidemiolozima za praćenje situacije, imunolozima takođe, ne savetujem da bilo ko radi antitela redovno i da se prema tome ponaša, to može da izneveri, to nije dobar faktor. Najbolje je pridržavati se mera, nositi masku i da se ponašamo razborito u pogledu izbegavanja rizika“, ističe Janković.

Govoreći o teoriji velikog broja mladih koji su zaraženi Janković kaže da je tu primetan efekat ledenog brega – kad ima mnogo novih slučajeva, ima i dosta zaraženih u svim uzrasnim kategorijama.

„Među decom je najmanje teška klinička slika, ali se i to dešava, moguće su komplikacije kovida, naročito sistemski zapaljenski sindrom, koji se javlja nakon preležane bolesti kod dece koja imaju genetsku predispoziciju, što ne može da se zna, zato je dobro i da deca budu vakcinisana“,

Govoreći o vakcinaciji trudnica, one se ne vakcinišu u prvom trimestru iz predostrožnosti dok se ne formiraju svi organi bebe. Janković dodaje da se i inače neke intervencije ne rade u prva tri meseca.

„Nikakav štetni efekat ni po majku ni po plod nema vakcina. Sve vakcine koje ne spadaju u žive, a nijedna protiv kovida to nije, davale su se trudnicama i ranije, bezbedne su. Mnogo je bezbednije vakcinisati trudnu ženu nego rizikovati da dobije kovid“, ističe imunolog.