Sve vesti Svet

ČOVEK KOJI JE PREDVIDEO KOLAPS EKONOMIJE 2008. GODINE: “SLEDI MAJKA SVIH FINANSIJSKIH KRIZA”

Majkl Beri, legendarni ulagač sa Vol strita i osnivač fonda „Skion kapital“ koji je vodio do velike krize 2008, smatra da nas čeka „majka svih finansijskih kriza“.

Beri, koji je prvi predvideo veliku krizu na američkom tržištu nekretnina 2008. i koja je na kraju potopila svet, smatra da su se ulagači na berzama previše zaigrali, što u kombinaciji s inflacijom ne vodi ni u šta dobro.

Big Short' investor Michael Burry says he doesn't hate bitcoin but thinks  its 'long-term future is tenuous' | Currency News | Financial and Business  News | Markets Insider

„Imamo više spekulacija nego u dvadesetim godinama 20. veka, koje su dovele do Velike depresije 1929. Imamo više valuacije nego u devedesetim godinama, koje su dovele do krize početkom dvehiljaditih“, napisao je Beri na Tviteru.

On je konstatovao da su plate radnika u ovoj godini stagnirale, što je uz visoke stope inflacije osiromašilo većinu ljudi.

„Realne plate, prilagodimo li ih za inflaciju, u ovoj godini u SAD su pale za 2,2 odsto. Čini mi se da je ovo jedina zaista bitna vest u maničnoj godini. Inflacija je ništa drugo nego masovni porez, ne zaboravite to“, napisao je, piše portal Bonitet, prenosi Blic biznis.

Pre toga, podseća portal, na temu spekulacija na berzama, još u junu poručio je da su one predznak „majke svih slomova“: „Kada kripto padne s bilionskih vrednosti, a razne meme deonice s desetina milijardi vrednosti, gubici u Mejn stritu (ulica u kojoj je smešteno američko ministarstvo privrede, tj. realni sektor,) meriće se u veličinama BDP-a pojedinih zemalja.

Prethodno, Voren Bafet, američki milijarder i investicioni guru, objavio je u nedavnom intervjuu za Si-En-Bi-Si da dolazi još jedna pandemija, koja bi mogla biti gora od aktuelne pandemije. Dobre vesti nema ni takozvani Dr Propast odnosno Nurijel Rubini koji je predvideo ekonomsku krizu iz 2008, a sada tvrdi da su moguća 4 scenarija.

NultaTačka/Sputnik