Sve vesti Svet

Čovek u HONG KONGU uhapšen zbog kritikovanja VLADE na internetu

Čovek u HONG KONGU uhapšen zbog kritikovanja VLADE na internetu

53-godišnji Rejmond Čen osuđen je na četiri meseca zatvora zbog kršenja zakona o pobuni u Hong Kongu. On je na mreži podelio 23 objave, kritikujući Peking i vladu Hong Konga. Neki od postova pozivaju na nezavisnost Hong Konga.

Čen se izjasnio krivim za deljenje postova u kojima se kritikuje vlada. Objave je podelio na svom Telegram kanalu između jula 2020. i juna 2022.

Telegram kanal, nazvan „HK-ov predstojeći rat za nezavisnost“, imao je preko 500 korisnika. Neki od postova imali su slogan „Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena“. Slogan je korišćen za prodemokratske proteste 2019.

Drugi postovi su tvrdili da policija i MTR Corporation rade sa trijadama. Drugi su imali slike nacionalnog amblema koji je bio oskrnavljen. I drugi postovi okrivljuju vladu za pandemiju Covid-a 19 i izazivanje antivladinih protesta 2019.

Gej albanac u Beogradu dobio po glavi: Udarali su me flašama

Iako kanal nije ažuriran od novembra 2021, policija je ipak uhapsila Čena u junu, izvestio je SCMP.

Prema tužilaštvu, objave koje je Čen deli mogle bi da podstaknu separatizam i prezir i mržnju prema vladi. Postovi bi takođe mogli da podstaknu nasilje, dodaje tužilaštvo.

Čenov advokat je primetio da je Čen živeo običan život koji je bio manje nego srećan i da je patio od mentalne bolesti više od dve decenije. Advokat je dodao da živi od invalidnine i da nema politički uticaj.

U presudi za prekršaje u ovom slučaju navodi se da je Čen dugo bio uporan u širenju svojih poruka.

„Dok je društvo postalo relativno mirno, emocije mnogih ljudi ostale su nestabilne. Objavljivanje ovakvih postova tokom ovog vremenskog perioda predstavljalo je značajan rizik od ponovnog rasplamsavanja društvenih nemira“, rekao je sudija.

Osuđen je na četiri meseca, ali će biti pušten za oko mesec dana jer je u pritvoru od juna.

Čen je postao 15. osoba osuđena za pobunu od kada je Hong Kong usvojio zakon 1997. godine.

NultaTačka/ReclaimTheNet