Sve vesti Svet

COVID VEROVATNO NEĆE MUTIRATI U SMRTONOSNU VARIJANTU, KAŽE VODEĆA NAUČNICA KOJA JE UČESTVOVALA U KREIRANJU VAKCINE ASTRAZENECA

„Nema mnogo mesta gde virus može da ode“, rekla je vodeća naučnica koja je učestvovala u kreiranju vakcine AstraZeneca protiv Covid-a, i kaže da je malo verovatno da će Covid mutirati u mnogo smrtonosniju varijantu. Telegraf ima priču.

Sarah Gilbert rekla je da virusi imaju tendenciju da vremenom postaju sve manje virulentni dok se šire kroz populaciju koja postaje sve imunija.

Covid variants that can resist vaccine or are more severe 'unlikely', says Oxford jab scientist Sarah Gilbert

Iako je Sarah rekla da se očekuje neki genetski pomak, rekla je da će Covid na kraju postati poput ostalih sezonskih koronavirusa koji uzrokuju prehladu i respiratorne infekcije.

Govoreći na vebinaru Kraljevskog društva za medicinu o varijantama u sredu, Sarah je rekla: „Virus ne može potpuno mutirati jer njegov spajk protein mora da stupi u interakciju sa ACE2 receptorom na površini ljudske ćelije, kako bi ušao unutar ćelije”.

„Ako toliko promeni svoj spajk protein da ne može da stupi u interakciju sa tim receptorom, onda neće moći da uđe u ćeliju. Dakle, nema mnogo mesta na koja bi virus mogao da ode da ima nešto što će izbeći imunitet, a da i dalje zadrži veliku infektivnost”.

Dodala je: „Obično vidimo da virusi postaju manje virulentni jer lakše cirkulišu i nema razloga da mislimo da ćemo imati virulentniju verziju SARS-CoV-2”.

„Skloni smo da vidimo sporo genetsko menjanje virusa i doći će do postepenog razvoja imuniteta u populaciji kao i kod svih ostalih sezonskih koronavirusa. Ima ih četiri i oni kruže decenijama, a mi ih nismo ni svesni”.

CEO BALKAN GLEDAO JE OVAJ ,,LAJV”! MARIO ZNA I ARNA ŠEBALJ U ZAJEDNIČKOM RASTURANJU AGENDI!

„Dakle, već živimo sa četiri različita ljudska koronavirusa o kojima zapravo i ne razmišljamo mnogo i na kraju će SARS-CoV-2 postati jedan od njih. Pitanje je koliko će vremena biti potrebno da stignemo tamo i koje ćemo mere u međuvremenu morati da preduzmemo da bismo to uspeli”.

Profesorka Sharon Peacock, izvršna direktorka Covid UK Genomics Consortium-a, koja prati varijante za Vladu, takođe je rekla za vebinar: „To je praćenje i čekanje, ali delta je na vrhu liste i druge varijante u ovom trenutku nisu posebno zabrinjavajuće”.

„Bilo je prilično tiho od pojave delte i bilo bi lepo pomisliti da neće biti novih varijanti koje bi izazvale zabrinutost. Ako sam bila podstaknuta da predvidim, mislim da će se s vremenom pojaviti nove varijante i mislim da ima još dosta puteva za putovanje sa ovim virusom”.

Nulta Tačka/DailySceptic