Region Sve vesti

CRNA GORA ODLAŽE UVOĐENJE COVID POTVRDE ZA JAVNE UPRAVE ALI ZATO ZAHTEVA ISTE ZA ULAZAK U DEČIJE IGRAONICE KAO I CRKVE

Pisao Elena Vuk

Crna Gora je planirala da proširi upotrebu covid potvrde i na javne uprave, ali je odustala od tog plana, kako tvrde zbog problema oko ljudskih prava i sloboda. Ali zato zahteva korišćenje iste za dečije igraonice kao i verske objekte.

Ministarka zdravlja Crne Gore, Jelena Borovinić Bojović saopštila je danas da se uvođenje Nacionalne digitalne covid potvrde u javnoj upravi odlaže do definitvnog izjašnjenja Ministarstva pravde.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić rekao je da u pitanju afirmacija ljudskih prava i sloboda, te da je potrebna međuresorna saradnja.

“Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrda u javnoj upravi”, izjavio je Marić.

EVO KAKO VAS FARMAKOMAFIJA I MEDIJSKA MAFIJA LAŽU DA BI VAM PRODALI MAKAR JOŠ JEDNU DOZU VAKCINE

“Od Ministarstva javne uprave smo zatražili da sprovedu anonimnu anketu kako bismo u dogledno vreme znali tačan obuhvat imunizovanih u javnoj upravi kako bismo targetirali one koji i dalje razmišljaju o vakcinaciji jer je plan da se organizuje ciljana imunizacija onih koji su zainteresovani. Javna uprava mora da bude primer. Moram da napomenem da je od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja koji su u procesu rada do sada imunizovano oko 85 odsto što je, zaista, pohvalan rezultat”, rekla je ona.

Ministarka je dodala da će u međuvremenu, Ministarstvo zdravlja i IJZCG će provjeriti kapacitete testiranja na korona virus u privatnim i državnim laboratorijama jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje.

“Nacionalne digitalne kovid potvrde biće validne šest meseci nakon druge doze odnosno od obolevanja”, rekla je Borovinić Bojović.

U Crnoj Gori se covid potvrda trenutno zahteva za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, na kulturnim i sportskim dešavanjima. Takođe je potrebna u dečijim igraonicama, verskim objektima, teretanama, pozorištu i bioskopu.

Crna Gora je već ranije donela odluku o zabrani proslave Nove Godine na otvorenom.

Nulta Tačka/SputnikNews