Sve vesti Svet

FRKA U MMF-u: Svetska ekonomija u opasnosti od DEGLOBALIZACIJE, gubimo mogućnost borbe protiv klimatskih promena

FRKA U MMF-u: Svetska ekonomija u opasnosti od DEGLOBALIZACIJE, gubimo mogućnost borbe protiv klimatskih promena

Sankcije Rusiji mogle bi da podele globalnu ekonomiju na geopolitičke blokove, predviđaju stručnjaci u panici.

Ruska vojna operacija u Ukrajini i naknadne sankcije Zapada Moskvi mogle bi da gurnu globalnu ekonomiju u geopolitičku fragmentaciju, upozorio je MMF u izveštaju objavljenom 26. jula.

„ Ozbiljan rizik za srednjoročne izglede je da će rat u Ukrajini doprineti fragmentaciji svetske ekonomije na geopolitičke blokove sa različitim tehnološkim standardima, prekograničnim sistemima plaćanja i rezervnim valutama “, navodi se u izveštaju.

Prema MMF-u, takva podela bi sprečila globalnu zajednicu da se zajednički bavi globalnim problemima.

„ Fragmentacija takođe može umanjiti efikasnost multilateralne saradnje u rešavanju klimatskih promena, sa dodatnim rizikom da bi trenutna kriza sa hranom mogla postati norma “, upozoravaju autori izveštaja.

U izveštaju se navodi da su tradicionalni ekonomski i finansijski rizici pogoršani sukobom u Ukrajini i njegovim posledicama. Takvi rizici trenutno uključuju efekat strože monetarne politike, usporavanje privrednog rasta u Kini i rast cena energenata.

Međutim, prema izveštaju, u ovom trenutku postoje „ ograničeni dokazi o reshoringu“ ili deglobalizaciji trgovine, a sveukupno, globalna trgovina „ je bila otpornija nego što se očekivalo od početka takozvane pandemije [Covid-19] “, koja se može uzeti kao pozitivan znak.

Ipak, MMF predviđa da će sve strože sankcije Rusiji na kraju dovesti do pada ruskog izvoza nafte na globalno tržište i „ pada na nulu “ izvoza ruskog gasa u Evropu.

„ U ovom scenariju, šok bi imao širok uticaj, jer bi veće globalne cene roba i stroži monetarni i finansijski uslovi uticali na skoro sve zemlje, iako u različitoj meri. Evropa bi bila posebno pogođena u ovom scenariju”.

KLIMATSKE PROMENE SU ČISTA PREVARA! NAJNOVIJA EPIZODA PODKASTA MARIO ZNA

NultaTačka