Region Sve vesti

Cyber Poligon na Balkanu? Posle Crne Gore registrovan veći broj sajber napada u Bosni i Hercegovini

Cyber Poligon na Balkanu? Posle Crne Gore registrovan veći broj sajber napada u Bosni i Hercegovini

Nešto ovde malo smrdi. Ili ipak ne? Ali da tek tako mete sajber napada budu Crna Gora i BiH je malo teško za poverovati. Dve zemlje koje nisu privlačne za akcije hakerskih grupa ili pojedinaca navodno su pod takvim udarom da je sam FBI morao da interveniše u Crnoj Gori. 

Kako javljaju mediji u Bosni i Hercegovini (BiH) kao i u regionu registrovan je veliki broj sajber incidenata, motivisanih postizanjem različitih nelegalnih i malicioznih ciljeva, upozorila je danas Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH (Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH) i pozvala građane i insitucije da „što je brže moguće“ preduzmu preventivne mere.

OSA prati sve pokušaje nezakonitih radnji u sajber prostoru u cilju otkrivanja počinilaca i motiva izvršenja tih napada.

„S obzirom da je u poslednje vreme u BiH i regionu registrovan veliki broj sajber incidenata motivisanih postizanjem različitih ciljeva koji nisu legalni, OSA BiH poziva sve institucije i privatni sektor da izvrše bezbednosnu procenu informaciono-komunikacionih sistema i preduzmu neophodne mere i procedure preventivne zaštite“, kaže se u saopštenju.

JEZIVO: Žele da jedemo slatkiše napravljene od recikliranih delova VETROTURBINA!

Savetujemo pojedincima i organizacijama, dodaje se, da izvrše bezbednosnu procenu informaciono-komunikacionih sistema i primene mere bezbednosti što je brže moguće, kako bi proaktivno sprečili eventualne pokušaje sajber napada u BiH.

U svakodnevnom smo kontaktu sa domaćim i međunarodnim partnerima, s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih uticaja i pretnji, koje su intenzivirane u poslednje vreme, saopštila je agencija.

Ranije danas, kompanija Sarajevogas saopštila je da je bila na meti sajber napada u noći između srede i četvrtka.

Kako je izvestio protal Kliks, podaci su sačuvani i poslovanje je nastavljeno bez ometanja, a zbog istrage javnosti nije dato više detalja.

Poznate su vam agende COVID-a 19, Klimatskih promena, Energetska agenda, LGBT agenda ali agenda koja podrazumeva INTERNET KARANTIN možda još uvek nije.

Treba podsetiti da se prošle godine održala vežba pod okriljem SEF-a i ostalih  organizacija pod nazivom Cyber Poligon u kojoj su simulirani hakerski napadi širih razmera a zbog kojih su države koje su bile na udaru morale da gase internet svojim građanima pogodite zbog čega… Pa zbog njihove “sigurnosti”.

Poslušajte šta je Mario ZNA rekao o tome još prošle godine pa procenite sami da li ovi hakerski napadi smrde ili mirišu:

NultaTačka/Youtube