Sve vesti Tehnologija

JEZIVO: Žele da jedemo slatkiše napravljene od recikliranih delova VETROTURBINA!

JEZIVO: Žele da jedemo slatkiše napravljene od recikliranih delova VETROTURBINA!

Vetroturbinama bi se mogao dati drugi, slađi život, nakon što se reinkarnišu u gumene medvediće.

Naime, Američki inžinjeri izmislili su način uz pomoć kojeg mogu da recikliraju lopatice vetroturbina u gumene medvediće.

Inžinjeri su izmislili novu vrstu smole, materijala kojim se oblažu lopatice turbina, koji bi se mogao ponovo koristiti za pravljenje radnih ploča, zadnjih svetla na automobilima, električnih alata, pelena, pa čak i gumenih medvedića.

Ovo oktriće moglo bi predstavljati ključ za jedan od najvećih problema koji dolazi sa energijom vetra: kako reciklirati lopatice turbina?

Novi način da se lopatica vetroturbina sačuvaju od odpada

Napravljene od fiberglasa obloženog smolom, lopatice vetroturbina sa prosekom od 50. metara dužine – upola manje od profesionalnog fudbalskog terena – je veoma teško odvojiti i reciklirati. Iako se neka sečiva mogu reciklirati u materijale niže vrednosti, većina njih završava na optadu.

Kako veće, jače turbine zamenjuju stare u procesu poznatom kao “Repowering” ili ti “Ponovno napajanje”, neispravne lopatice su sve veći problem jer završavaju na optadu.

Udruženje za energiju vetra WindEurope očekuje da će oko 52.000 tona lopatica biti povučeno iz upotrebe do 2030. na godišnjem novou.

Sa druge strane, industrija poziva da na zabranu deponovanja starih lopatica vetroturbina u celoj Evropi ovo predstavlja veliki problem, te su “green-minded” ili ti naučnici “zelenog uma” došli do kreativnih rešenja.

Reciklirana smola za izradu novih lopatica turbina

Hemijski inžinjeri sa univerziteta u Mičigenu razvili su novu, kompozitnu smolu koja se može reciklirati i koja bi se mogla koristiti za pravljenje lopatica turbina.

Kada se lopatica pravljena od ovakve vrste smole povuče iz upotrebe može se reciklirati u kućne predmete i slatke poslastice. Ili se može rastvoriti i napraviti nova lopatica turbine, prema istraživanju koje je objavilo Američk Hemijsko društvo ( American Chemical Society -ACS ).

“Može se koristiti iznova i iznova, bezgrnično”, kaže profesor i istraživač John Dorgan. “To je cilj cirkularne ekonomije”.

Da li će biti problem jesti slatkiša koji su nekada bili deo vetroturbine?

Neće, kako naglašava Dorgan.

“Atom ugljenika dobijen iz biljke, poput kukuruza ili trave ne razlikuje se od atoma koji potiče iz fosilnog goriva”, kaže on. “Sve je to deo globalnog ciklusa ugljenika, a mi smo pokazali da možemo da pređemo sa biomase iz prehrambenih polja do izdržljivih plastičnih materijala i nazad do prehrambrenih proizvoda”.

S obzirom da su pokazali da da smola ima odgovarajuča fizička svojstva za vetroturbine, istraživači se sada nadaju da će napraviti lopatice sa odgovarajućom veličinom kako bi ih testirali na terenu.

“Trenutno ogrničenje je to da nema dovoljno bioplastike koju koristimo kako bi zadovoljili ovo tržište”, primećuje Dorgan. “Potrebno je da postoji značajan obim proizvodnje… Ukoliko ćemo zaista početi da pravimo turbine za vetar od ovih materijala”.

Želite li nešto slatko nakon jela?

Onda zavrnite rukave, i napravite sami neki kolač. Jer ćete u suprotnom jesti reciklirani vetroturbin koji Vam je prethodno proizvodio električnu energiju. Izgleda da ćemo u skorijoj budućnosti jesti sve osim normalne hrane. Od skakavaca, komaraca i turbina samo ne svinjskog i goveđeg mesa.

Do sledećeg viđenja u nekom od lova na skakavce gde ćemo uživo porazgovarati o svemu što ovde pišemo, čitajte Nultu Tačku.

NultaTačka