Sve vesti Svet

DA LI JE EPIDEMIJA SVINJSKE EBOLE NEIZBEŽNA U EVROPI?

DA LI JE EPIDEMIJA SVINJSKE EBOLE NEIZBEŽNA U EVROPI?
Pisao Elena Vuk

Veoma prenosiva i fatalna bolest za svinje, poznata kao afrička svinjska kuga (ASF), nastavlja da se širi po celoj Evropi. Navodi neke da veruju da bi sledeća velika epidemija mogla da se bliži i da bi mogla dovesti do skoka cena svinjetine.

Bloomberg navodi da je najnoviji slučaj prijavljen kod divlje svinje u Italiji. To je prvi prijavljeni slučaj u ovoj zemlji od kada je virus prvi put otkriven u zapadnoj Evropi 2018. godine.

AKS ne predstavlja opasnost za ljude, ali je pogubna za svinje. Italija je sedma po veličini u proizvodnji svinjskog mesa u Evropskoj uniji, sa oko 9 miliona svinja.

Italijanski nacionalni referentni centar potvrdio je da je slučaj AKS otkriven u severnom italijanskom regionu Pijemont. Odeljenje je saopštilo da se formiraju krizne jedinice za kontrolu širenja ove zaraze.

“Radimo krajnje blagovremeno, hitna i koordinisana primena mera kontrole divljih svinja je neophodna u pokušaju da se bolest ograniči i iskoreni što je više moguće,” rekao je zamenik za zdravstvo Pijemonta Luiđi Ikardi.

Čini se da se AKS širi sve bliže Španiji i Francuskoj, dvema od najvećih dobavljača svinjskog mesa u Evropskoj uniji. Nemačka se bori protiv AKS više od godinu dana pošto je Kina već zabranila uvoz odatle.

Kretanje cena svinjetine u Evropskoj uniji.

Moguća epidemija u Evropi dolazi kada se kontinent suočava sa prezasićenošću svinjskog mesa zbog čega su cene pale na višegodišnji minimum.

“ASF nije samo nemački problem, poljski ili italijanski problem, to je evropski problem,” rekao je Migel Anhel Igera Paskual, direktor španskog udruženja uzgajivača svinja Anprogapor.

“Bolest se kreće. Noćna je mora razmišljati o tome kako možemo da kontrolišemo kretanje divljih životinja,” Paskual je rekao.

Ono što je takođe zabrinjavajuće je da se soj ASF pronađen u divljini u Italiji poklapa sa onim koji se proširio Evropom 2007. godine.

Justin Sherrard, globalni strateg za životinjske proteine u Rabobank International-u, rekao je da je najnovija epidemija „dalji hitac upozorenja preko pramca.“ To bi moglo da dovede do odstrela velikog broja ovih životinja, zbog čega bi cene svinjskog mesa porasle, povećavajući probleme sa inflacijom hrane.

Nulta Tačka/ZeroHedge