Sve vesti Svet

DA LI JE KRAJ EVROPSKE UNIJE SVE BLIŽI?! POLJSKA KONTRIRA SVE VEĆOJ KONTROLI IZ BRISELA

Poljski premijer Mateusz Morawiecki obratio se u pismu liderima evropskih zemalja.

On je u ponedeljak napisao da je Poljska lojalna članica Evropske unije, ali se protivi preteranoj centralizaciji vlasti, usred sve dubljeg spora oko vladavine prava.

Brisel već odavno ističe kako reforme koje je uvela poljska desničarska vlada podrivaju nezavisnost pravosuđa, ali njihov sukob je eskalirao ovog meseca kada je poljski Ustavni sud osporio ključno načelo integracija u EU odlukom da su delovi evropskih ugovora nespojivi sa ustavom.

Ovo je podstaklo razgovor o potencijalnom “Polexitu”, ali gospodin Morawiecki kaže da njegova vlada nema nameru slediti britanski primer izlaska Poljske iz EU.

DA LI JE KRAJ EVROPSKE UNIJE SVE BLIŽI?! POLJSKA KONTRIRA SVE VEĆOJ KONTROLI IZ BRISELA

U pismu koje je u ponedeljak objavljeno na web stranici vlade napisao je: “Želeo bih vas uveriti da Poljska ostaje lojalna članica Europske unije.”

Međutim, premijer Morawiecki je upozorio na “opasnu pojavu koja preti budućnosti naše Unije”.

On je dodao: “Mislim na postepenu transformaciju Unije u entitet koji bi prestao biti savez slobodnih, jednakih i suverenih država – i postao bi jedan, centralno upravljani mehanizam, kojim upravljaju institucije lišene demokratske kontrole.”

Poljski lider je takođe apelovao na svoje kolege u EU da odustanu od sukoba.

Rekao je: “Jeziku finansijskih ucena, kažnjavanja, izgladnjivanja” nepodređenih država, nedemokratskim i centralističkim pritiscima nema mesta u evropskoj politici.

“Poljska je spremna za dijalog. Radujemo se razgovoru – u duhu uzajamnog poštovanja i uvažavanja našeg suvereniteta, bez da nas neko prisiljava i ucenjuje da se odreknemo svojih nacionalnih nadležnosti.”

Morawiecki kaže, da dok sudije najvišeg suda u Nemačkoj biraju političari, u Poljskoj se sudije same međusobno biraju. Međutim, kritičari kažu da je telo koje imenuje sudije u Poljskoj došlo pod politički uticaj.

Služba za štampu nemačke vlade i portparol poljske vlade nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar Reutersa.

Laurent Pech, profesor evropskog prava na Univerzitetu Middlesex u Londonu, ističe da je spominjanje situacije u Nemačkoj “nebitno”.

“Pozive na situaciju u Nemačkoj ili drugde treba videti onako kakva ona jeste: odvratiti poljske građane od ponovljenih kršenja poljskog Ustava kako bi se izbeglo stvaranje autokratskog jednopartijskog sistema u kojem sudije i tužioci mogu biti kažnjeni po volji.”

Poljska vlada kaže da su njene pravosudne reforme neophodne kako bi se uklonili tragovi komunističke vladavine u zemlji.

Premijer Morawiecki će se ujutro obratiti poslanicima u Strasbourgu.

Lideri EU sastaće se u četvrtak na Samitu veća i očekuje se da će o tome dalje razgovarati.

Poljska je do sada dobila podršku francuskog predsednika Emmanuela Macrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, koji mole Komisiju da se ne pokreće pitanje u vezi vladavine prava.

Međutim, Belgija, Luksemburg i Holandija već su podigle optužnicu protiv Poljske i očekuje se da će na sastanku dati zajedničku izjavu.

Kako sada stvari stoje, u EU ne postoji saglasnost po mnogim pitanjima. Da li je ovo još jedan korak bliže raskolu, zbog pritisaka iz pojedinih centara moći, a koji su postali sve intenzivniji, naročito kada su u pitanju istočne članice EU, vreme će pokazati?!

NultaTačka/DiverseBulletin