Sve vesti Svet

DA LI JE MOGUĆE DA SU VEĆ KRENULI?! PRVI PACIJENT U SVETU OBOLEO OD KLIMATSKIH PROMENA?!

Izgleda da zaista ulazimo u potpuno novu eru u kojoj više ne vlada zdrav razum i logika već nešto što za cilj ima totalnu kontrolu stanovništva širom sveta a dokaz tome je i prvi slučaj pacijenta kojem je zaključeno da je njegov zdravstveni problem direktna posledica klimatskih promena.

Da dobro ste pročitali

Kanađanin iz mesta Nelson u provinciji Britanska Kolumbija koji je suočen sa problemima sa disanjem prvi je pacijent u svetu koji boluje od posledica klimatskih promena, jer lekari smatraju da su talasi vrućine i loš kvalitet vazduha uzrok njegovom stanju.

Doktor Kajl Merit, koji je odgovoran za dijagnozu datu pacijentu iz Nelsona obolelog od astme, naglasio je da je ovo prvi put u protekloj deceniji da je klimatska promena uzrok problema.

– Ukoliko ne vidimo uzrok i samo lečimo simptome, onda ćemo i dalje zaostajati. Jednostavno, pokušavam da shvatim šta se dešava – naglasio je Merit.

Kanada je tokom juna bila suočena sa neuobičajeno jakim talasom vrućina koji je potom pratio gust smog uzrokovan šumskim požarima. Britanska Kolumbija nalazi se na krajnjem zapadu Kanade i premašila je temperaturne rekorde u junu koji su uzrok smrti najmanje 500 ljudi. Šumski požari uticali su da kvalitet vazduha bude 43 puta gori od prihvatljivih nivoa tokom jula i avgusta.

Dijagnoza koju je dao doktor Merit dovela je do toga da i ostali lekari iz provincije pokrenu inicijativu pod nazivom “Lekari i medicinski tehničari za planetarno zdravlje”. Profesionalni radnici zdravstvenih službi koriste ovu grupu za zastupanje boljeg zdravlja zaštitom ekologije.

Ekstremni vremenski uslovi u Kanadi jedan su od niza problema sa kojim se svet suočava zbog klimatskih promena.

Svetski lideri na Konferenciji UN o klimatskim promenama u Glazgovu vrše pritisak da se odrede stroži ciljevi u borbi protiv klimatskih promena kako bi se sprečile mnogo teže posledice i obećavaju da će smanjiti emisije štetnih gasova kako temperatura ne bi rasla više od dva stepena Celzijusa.

Međutim, stručnjaci za klimu smatraju da je to nedovoljno.

NultaTačka/Srna