Sve vesti Svet

Da li je ovo deo plana? Američke sankcije ojačale kinesku industriju čipova

Da li je ovo deo plana? Američke sankcije ojačale kinesku industriju čipova

Kineska industrija čipova raste brže nego bilo gde u svetu, pošto su američke sankcije podsktakle razvoj komponenti domaće proizvodnje, od Huaveija do Hikvižina. Prema podacima “Blumberga”, devetnaest od 20 najbrže rastućih kompanija u industriji čipova u poslednja četiri kvartala, u proseku, potiču iz svetske ekonomije broj dva.

U istom trenutku prošle godine bilo ih je tek osam. Ti dobavljači softvera za dizajn, procesora i opreme od vitalnog značaja za proizvodnju čipova sa sedištem u Kini, povećavaju prihod nekoliko puta više od globalnih lidera Tajvan Semikondaktor Manufekčuring ili ASML Holding.

Taj ubrzani rast naglašava kako tenzije između Vašingtona i Pekinga transformišu globalnu industriju poluprovodnika vrednu 550 milijardi dolara, sektor koji igra veliku ulogu u svemu, od odbrane do pojave tehnologija kao što su veštačka inteligencija.

U 2020. godini, SAD su počele da ograničavaju prodaju američke tehnologije kompanijama kao što su Semikondaktor i Hangžou Hikvižn Didžital Tehnolodži, uspešno obuzdavajući njihov rast – ali i podstičući bum u kineskoj proizvodnji i snabdevanju čipovima.

MARIO ZNA i NEDELJKO TODOROVIĆ- O ovome je ZABRANJENO pričati- Stručnjak rasturio KLIMATSKU AGENDU

Nulta Tačka/Novosti