Sve vesti Svet

Zaharova: Evropa je talac Kijeva zbog granatiranja Zaporoške elektrane

Zaharova: Evropa je talac Kijeva zbog granatiranja Zaporoške elektrane

Moskva je optužila danas Kijev za pokušaj pretvaranja Evrope “u taoca” granatiranjem nuklerane elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da želi da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poseti elektranu, ali da Kijev blokira potencijalnu posetu.

Reč je o najvećoj atomskoj centrali u Evropi.

– Pretvaraju celu Evropu u taoca i nisu protiv toga da sve zapale zbog svojih nacističkih idola – rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova ističe da se ne može zanemariti očigledno: „situacija svakim danom postaje sve opasnija“.

Takođe je napomenula da Ministarstvo redovno šalje organizaciji IAEA ažurirane informacije sa terena, što se ogleda u informacionim cirkularima agencije.

Ona je kritikovala međunarodnu zajednicu jer ne osuđuje Ukrajinu zbog napada.

Milioni Nemaca neće moći da plate grejanje

– Lideri UN i IAEA ponovo se ne usuđuju da direktno imenuju izvor pretnje. Pokazuju da su nespremni da pokažu prstom na Kijev – navela je Zaharova.

„Usmeravajući artiljeriju na funkcionalne reaktore i skladišta istrošenog nuklearnog goriva, Ukrajinci samim tim gađaju i sebe“, dodaje portparolka.

Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju. U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.

Direktor IAEA Rafael Grosi ranije je izrazio zabrinutost zbog raketiranja nuklearne elektrane u Zaporožju. Prema njegovim rečima, vojna dejstva koja dovode bezbednost Zaporoške nuklearke u opasnost su „apsolutno neprihvatljiva i moraju se sprečiti po svaku cenu“. Grosi je istakao da je spreman da predvodi misiju eksperata IAEA za bezbednost, zaštitu i zaštitne mere u nuklearnim elektranama. Od početka specijalne operacije, ukrajinske snage su više puta pokušavale da napadnu teritoriju nuklearne elektrane. U više artiljerijskih napada na teritoriji elektrane izbio je požar i prekinuta dva dalekovoda neophodna za rad agregata. U nuklearki je bez struje deo opreme bloka broj 3, a smanjena je proizvedena snaga bloka broj 4.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Nulta Tačka/Novosti